Mobilgigant betaler millionskattebøde

Det næststørste mobilselskab i verden havde gennem mange år en gigantisk omsætning i Irland uden en eneste ansat.

Vodafone har accepteret at efterbetale et kæmpe millionbeløb i skat til Storbritannien. Arkivfoto: Carl Court, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens næststørste mobilselskab har indvilliget i at betale en skatteregning på mange millioner pund efter at have kanaliseret dele af sin indtjening til Irland, hvor skatten er lavere.

Det er de britiske skattemyndigheder, der dermed kan notere sig endnu en sejr i den kamp, som EU-landene har indledt mod multinationale selskaber, som drager nytte af, at beskatningsniveauet er forskelligt inden for EU.

Milliardomsætning uden ansatte

Gennem mange år har Vodafone haft en omsætning på 380 millioner euro om året i sit irske selskab, selv om der ikke er registreret en eneste ansat. Skatteunddragelsen er sket mellem 2002 og 2007.

Ifølge det britiske dagblad The Guardian har Vodafone på fire år samlet sendt for en milliard euro til sine datterselskaber i Luxembourg fra Irland. Luxembourg har en endnu lavere selskabsskat end Irland, som ellers har forsøgt at trække multinationale selskaber til og dermed skaffe arbejdspladser ved at holde en lavere selskabsskat end resten af EU-landene.

Det er samme skattehammer, der har ramt den amerikanske IT-producent Apple, som nu trues med en betydelig ekstraregning, ligesom EU-landene er blevet enige om, at der fremover skal svares skat i det land, hvor de arbejder, i stedet for at lægge de europæiske hovedsæder i skattely som Irland og Luxembourg og på den måde lede pengene hen, hvor skatten er langt mindre. Det samme gælder internationale selskaber som Google, Amazon, Starbucks m.fl.

Største teleleverandør til staten

Vodafones trick gik på at flytte ledende markedsføringsfolk til Dublin, så de kunne nøjes med en skatteregning på 12,5 procent i stedet for de 25 procent, som Storbritannien opkræver.

Hvor stor en tilbagebetaling Vodafone har accepteret, er ikke offentliggjort.

Vodafone er største teleleverandør til den britiske stat med kontrakter på 14 millioner pund om året fra forskellige ministerier og styrelser. Derfor er sagen om skatteunddragelsen ekstra penibel, selv om Vodafone ikke har foretaget sig noget direkte ulovligt.