Mobilforbruget vokser enormt

I år ventes televerdenen at omsætte for seks billioner kroner, men det er fortsat fra den »gammeldags« taleverden, at størstedelen af omsætningen kommer.

Foto: Simon Bohr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Trods den megen snak om, hvordan dataforbruget på mobiltelefoner og tavlecomputere med adgang til mobilnettet er eksploderet gennem de seneste to år, udgør tale på verdensplan stadig 70 procent af omsætningen i telebranchen. Den omsætning vokser år for år og ventes i 2012 på verdensplan at nå 6.091.880.000.000 kroner (seks billioner kroner), hvoraf 33 procent vil komme fra alt andet end netop tale, viser nye tal fra analysefirmaet Wireless Intelligence.

Navnlig i udviklingslandene eksploderer brugen af mobiltelefoner. I 2012 vil udviklingslandene udgøre 40 procent af den globale omsætning mod 33 procent i 2007.

Målt i mængder overhalede datatrafikken allerede lige før jul 2009 al taletiden på verdens mobilnet. Der ryger altså flere bits og bytes gennem mobilnettene end talte ord, og det er kun lige begyndt.

Ifølge svenske Ericsson, som er verdens største leverandør af mobiludstyr, ventes mobildatatrafikken at vokse ti gange fra i år og frem til 2016. Det skyldes især, at vi ser mere film over nettet, fordi forbindelserne bliver bedre, mere stabile og hurtigere. Alene i 2011 tredobledes den samlede trafik fra de avancerede mobiltelefoner (i fagjargonen »smartphones«).

Berlingske dækker Mobile World Congress (MWC) på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Telia.