Mobiler på nettet koster SMSer

Flere og flere danskere køber ekstra datapakke til deres mobiltelefon, og dermed har de ikke længere tid til at skrive så mange SMS-beskeder som før.

Internetadgang fra mobiltelefonen er efterhånden ikke til at undvære, så massevis af danskere investerer i ekstrapakker til deres nuværende mobilabonnement, så de kan gå på nettet uden at skulle imødese en kæmpe regning. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne vil have mobiltelefonen på nettet, og det går blandt andet ud over antallet af SMS-beskeder, som der faktisk sendes færre af end tidligere.

Over fire millioner telefoner og bærbare computere er nu på nettet på farten, og det er navnlig ekstra datapakker til mobiltelefonen, som bringer tallet så højt op. Til gengæld falder antallet af faste internetforbindelser i danske husstande for første gang nogen sinde, ligesom også antallet af sendte SMS-beskeder igen daler.

Alt fremgår af den halvårlige telestatik for januar-juni 2011, som den snart nedlagte IT- og Telestyrelsen netop har sendt ud.

Ekstra datapakker er sagen

Ved udgangen af juni var der i alt 4.036.000 mobile bredbåndsabonnementer i Danmark - næsten en halv million flere end ved årsskiftet. Det er navnlig ekstra datapakker til mobiltelefonerne, som er interessante. På seks måneder er de steget fra 776.000 til 1.084.000, og det bliver virkelig brugt. På et år er datatrafikken på mobilt bredbånd - altså trådløs internetadgang via mobilnettene - vokset med hele 73 procent, og vi har i årets første seks måneder brugt hele 11,3 milliarder megabyte data på den konto.

Det går til gengæld ud over de faste bredbåndsabonnementer. Dem er der nu 7.000 færre af siden nytår - eller 2.143.000 i alt. Det er første gang, siden internetboomet for alvor tog fart, at det går nedad. Flere og flere vælger dog at få netforbindelsen gennem kabelmodem eller lysoptiske fiberkabler, mens faldet frem for alt sker på de gamle ADSL-linier og den langtrækkende, trådløse Wimax-radioteknologi, som ellers var udset til at skulle dække de områder af Danmark, hvor de sorte mobilhuller er størst.

Færre SMS- og MMS-beskeder

Med den store brug af Internet på farten har vi ikke længere så megen tid til at skrive små beskeder til hinanden. Rekordhalvåret januar-juni 2010 resulterede i i alt 6,6 milliarder SMS-beskeder. Siden er det gået nedaf, og i første halvår af i år sendte vi »kun« 6,2 milliarder SMS-beskeder fra mobiltelefonerne. Også antallet af MMS-billedbeskeder fortsætter dykket. I andet halvår af 2010 blev der sendt 44,5 millioner af slagsen, seks måneder senere kun 42,8 millioner.

Antallet af fastnettelefoner fortsætter faldet ned mod blot halvanden million. Med udgangen af juli havde 1,65 millioner danskere en fastnettelefon mod 3,4 millioner i juni 2005. Dermed har nu kun 29 af hver 100 danskere en fastnettelefon, og brugen af dem falder også.

Hent selv »Telestatistik - første halvår 2011«