Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Slut med irriterende småpenge og venner, der ikke betaler, hvad de skylder.
Det har vist sig, at danskerne er vilde med at betale til hinanden med mobilen, og det har især Danske Bank udnyttet med deres app Mobile Pay, som nu har rundet én million brugere.
Og nu sætter Danmarks største bank alle sejl ind på at blive endnu mere dominerende ved at gøre tjenesten gratis i yderligere to år.
Idéen var ellers, at det skulle begynde at koste 10 øre for hver betaling, men det har man nu udsat.
"Der har været en usikkerhed omkring prisen, som vi gerne ville stoppe. Og vi vil gerne holde momentum med 4.000 nye brugere hver dag, nu hvor de andre banker har gjort deres løsning gratis," siger Jesper Nielsen, direktør for forretningsudvikling i Danske Bank.
Alt imens sakker konkurrenternes løsning bagud. Swipp, som er udviklet af alle de øvrige danske banker og tilbyder cirka samme service, har således kun 250.000 brugere. Og mens Mobile Pay bliver brugt omkring 30.000 gange om dagen, er tallet for Swipp kun 17.000 - om ugen.
Selv om Danske Bank med deres mange brugere kunne begynde at tjene penge på deres app allerede nu, så er det slet ikke nogen dum beslutning at udskyde gebyret. Det mener Elmer Fly Steensen, lektor i strategi ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.
"De ønsker at gøre deres løsning endnu mere dominerende på markedet, så konkurrenterne har svært ved at komme ind på markedet. Det at være dominerende er i sig selv en værdi, som gør det svært at slå dem af pinden," siger han.
Elmer Fly Steensen henviser blandt andet til Microsoft, der med sit Windows-styresystem tidligere har haft stor succes med at holde konkurrenterne fra fadet.
Hos Jyske Bank, som er en af kræfterne bag Swipp-samarbejdet, udtalte man i oktober, at man forventede en ketchup-effekt i antal brugere. Man venter dog stadig på ketchuppen, siger Søren Skouenborg, ansvarlig for mobilbank i Jyske Bank.
"Man skal ikke være for lille til at rose et godt produkt fra konkurrenten. De har været dygtige til at markedsføre sig, men vi har stadig en forventning om at få flere brugere på," siger han og tilføjer, at det ikke er så lang tid siden, Nordea rullede tjenesten ud.
Hos både MobilePay og Swipp ligger det gennemsnitlige beløb på en overførsel på mellem 250 og 300 kroner.
Mens MobilePay bruger kreditkortoplysninger til at overføre pengene, er det med Swipp fra konto til konto. Dermed kan pengene nå frem samme dag, hvis man sender dem afsted før middag, mens de hos Danske Bank stadig først kommer frem næste dag, hvis det er mellem to forskellige banker.