MobilePay går på nettet

Danske Bank udvider igen mulighederne for MobilePay. Det betyder, at det nu er muligt at betale for varer på nettet direkte med telefonen. Dog ikke med Dankortet i første omgang.

Danske Bank har som Danmarks største bank været først ude med en mobil betalingsløsning, og banken vil nu prøve at holde forspringet til de øvrige konkurrenter med flere tjenester på telefon. Arkivfoto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næste gang, du handler på nettet, er det slut med at taste lange kontonumre ind og huske, hvor CVC-nummeret gemmer sig.

I stedet bliver det muligt at gennemføre købet gennem Danske Banks app, MobilePay.

MobilePay er allerede udbredt på danskernes telefoner. Ifølge Danske Bank bruger knap 1,4 millioner danskere tjenesten til at overføre penge til hinanden via telefonen. Og til at betale i butikkerne med MobilePay Business, der lader erhvervsdrivende modtage betaling over telefonen.

Ifølge Danske Bank har 1.200 butikker og virksomheder indtil videre takket ja til den løsning. Men det skal altså også være muligt at bruge MobilePay, når man handler på nettet. Ikke bare via telefonen, men også, når du sidder ved computeren og køber produkter. Det foregår ved, at man ved betaling vælger MobilePay i stedet for eksempelvis en traditionel Dankort-betaling. På telefonen åbner man så Danske Banks app og bekræfter købet, hvorefter transaktionen gennemføres. Til at begynde med er det dog begrænset, både i hvilke butikker og med hvilke kort, betalingsløsningen duer.

Løsningen er tilgængelig hos en række testbutikker, herunder Falck, T. Hansen, Fona, Chanti og Billetlugen. En liste, som ifølge Danske Bank løbende udbygges. Inden for et år forventer Danske Bank, at 10.000 netbutikker kan tilbyde MobilePay ved nethandel.

Derudover er det indtil videre ikke muligt at udføre betalinger på nettet med Dankortet, men kun MasterCard og Visa-kort, som ikke har Dankort-delen.

Danske Bank kan endnu ikke svare på, hvornår det bliver muligt at betale med Dankort.

I forhold til prisen varierer det gebyr, man skal betale for at bruge MobilePay, når man handler. Det er op til den enkelte virksomhed, hvad gebyret er. Eksempelvis stiger gebyret med prisen, når man handler i Fona, mens der ikke er gebyr hos T. Hansen og Billetlugen.

Stor konkurrence

MobilePays konkurrent, betalingstjenesten Paii, der er ejet af landets fire største teleselskaber TDC, Telenor, Telia og 3, har allerede muligheden for at betale for varer, når man handler på nettet. At Danske Bank først nu bevæger sig ind på det marked, skyldes Danske Banks prioritering, forklarer bankens chef for MobilePay-divisionen, Mark Wraa-Hansen.

»I første omgang har vi prioriteret, at brugerne kunne lave overførsler til hinanden og efterfølgende også i de fysiske butikker. Nu kommer så muligheden for at betale på nettet, og man kan selvfølgelig altid diskutere, om det har været den rigtige rækkefølge. Vi tager et skridt ad gangen, så vi er sikre på, at tingene virker ordentligt og enkelt,« siger Mark Wraa-Hansen.

Ifølge Paiis hjemmeside er det muligt at bruge deres betalingsløsning i over 50 butikker.

Niels Skylvad, der sidder i den politiske styregruppe i Swipp-konsortiet, fortæller, at deres lignende mobiltelefontjeneste også vil give kunderne mulighed for at bruge smartphone til betalinger på nettet inden for senest et år.

Telefon som digital tegnebog

Med opdateringen af MobilePay bliver det også muligt at knytte yderligere ét betalingskort til app’en, eksempelvis et Mastercard. Planerne er dog mere vidtrækkende end det. Med tiden er det meningen, at også andre slags kort skal opbevares digitalt på telefonen, såsom medlemskort, fordelskort og deslige.

»Det vil der komme på et tidspunkt. Vi tager små skridt og kigger i landskabet. Men det er ikke sådan, at der ligger en konkret tidsplan. Man kan også forestille sig, at Mobile- Pay vil indeholde andre informationer end udelukkende forskellige kort. Det kunne eksempelvis også være din adresse, så det bliver hurtigere og lettere, når man handler, fordi du ikke skal taste den ind,« forklarer Mark Wraa-Hansen.

MobilePay Online bygger på et samarbejde mellem Danske Bank, DIBS Payment Service og Teller A/S. Danske Bank forventer at indgå samarbejde med flere udbydere og kortindløsere senere på året, så alle netbutikker på sigt kan få adgang til at tilbyde deres kunder betaling via MobilePay.