Mobilen er den nye fjernbetjening

TV-tilbehør. Smartphones og tavlecomputere bliver brugt som skærm nummer to under TV-kigning.

Foto: TRUTH LEEM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Håndholdte apparater som smartphones og tavlecomputere spiller en stadigt større rolle i TV-oplevelsen.

»Efter et langt tilløb oplever vi, at der nu igen er utrolig meget fokus på den mobile platform, altså smartphones og tablets (tavlecomputere, red.),« siger udviklingsdirektør hos YouSee, Anders Blauenfeldt.

Den mobile platform har to anvendelsesmuligheder.

»En smartphone kan både afspille indhold, og altså erstatte forbruget fra en pc eller fladskærm, men den kan også bruges til at navigere i indholdet og således være en meget avanceret fjernbetjening,« forklarer Anders Blauenfeldt og nævner YouSees mobil-app med en programguide, som er blevet downloadet 150.000 gange.

»Vi kan se, at appen bliver brugt allermest mellem 20 og 21. Så noget tyder på, at folk bruger smartphonen til at se, hvad der er på de andre kanaler, samtidig med at de ser TV. Hele den del med search og navigation er et meget spændende udviklingsområde,« mener Anders Blauenfeldt.

Smartphone til TV-programmer

Hos TV2 har man gjort sig de samme erfaringer.

»Vi kan se, at folk ofte foretrækker smartphonen til programoversigter. Det er hurtigere end at bruge tekst-TV eller TV-apparaternes indbyggede programguide,« siger Mobile Manager Jan Hoffmann.

Smartphonen som programguide er blot første skridt i udviklingen, der populært kaldes »second screen« – skærm nummer to, der bruges samtidig med TV-kigningen. Det er stadig et meget nyt område, og derfor ved man også meget lidt om muligheder og effekter. Men det kommer,« siger Jan Hoffman.

»Fænomenet med »second screen« er ved at tage form. Det betyder, at vi som medie også skal tænke over, hvordan vi former indholdet til denne nye virkelighed.«

Mindre asocialt

TV2 har forsøgt sig med nye former for interaktion via skærm nummer to i forbindelse med to nylige royale begivenheder – barnedåben i Danmark og brylluppet i England. Her kunne seerne via smartphones og nettet i det hele taget stille spørgsmål og komme med kommentarer, som blev taget op i live-udsendelsen.

»Det giver en ny form for interaktion, som vi vil se mere af,« siger Jan Hoffman.

Man kan også gå på nettet med PCer og laptops, men det er smartphones og tavlecomputere, der er TV-kigningens følgesvende, lyder det fra Jan Hoffmann.

»Det er mindre asocialt at sidde med en iPhone eller iPad. Laptops signalerer arbejde.«