Mobildata er for dyrt i udlandet

Mobilen er et fantastisk værktøj – også når man er i udlandet. Men inden man får set sig om, har man en gigantisk telefonregning, fordi mobilselskaberne opkræver helt ublu priser for brug i udlandet.

Man skal ikke længere væk end med Scandlines’ Rødby-Puttgarden-færger ud i Femern Bælt, før mobilpriserne eskalerer. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Globaliseringen har gjort det nemt og billigt at rejse rundt i verden. For blot få tusinde kroner kan du flyve til den fantastiske storby New York i USA, men bruger du din mobil på rejsen til at kommunikere med venner og familie, til at finde vej, læse et par nyheder på nettet og tjekke lidt mails, så er mobilregningen hurtigt blevet en større udgiftspost end flybilletten.

Mobildata i udlandet kan nemlig være hamrende dyrt. Spørg bare Odense-­borgmester Anker Boye (S), der vendte hjem fra en ferie i Tyrkiet i 2011 med en mobildata-regning på 243.000 kr. Av!

Jeg har egentlig altid været meget tilfreds med mit mobilabonnement hos Telmore. Tingene fungerer bare, og priserne er konkurrencedygtige. Men i udlandet er Telmore ikke specielt prisvenligt at bruge. I USA f.eks. skal jeg betale 11,25 kr. i minuttet for opkald, og mobildata koster hele 100 kr. pr. MB!

For lige at sætte det i perspektiv kan jeg oplyse, at man bruger omkring 0,5 MB data ved at søge en rute på Google Maps på ­mobilen. Det koster mig altså 50 kr. Og man bruger omkring 0,1 MB data ved at sende eller modtage én mail med bilag. Det koster mig altså 10 kr. Og bare det at åbne en ­billedtung hjemmeside såsom bt.dk eller ekstrabladet.dk skulle angiveligt bruge en-to MB – pris i mit tilfælde: 100-200 kr.

Af den grund sørger jeg så vidt muligt for at foretage sådanne opslag på mobilen på hotellet, hvor der altid er wifi-forbindelse, mens jeg forsøger at begrænse brugen af mobilen på åben gade så meget som muligt.

Men hvorfor skal det overhovedet være så dyrt? Det skal det heller ikke nødvendigvis. I EU er der eksempelvis aftalt en såkaldt eurotarif, der er et loft for, hvad opkald, sms og mobildata må koste i EU-landene. Og fra juni 2017 er det bestemt, at ekstrapriserne helt forsvinder, så europæere ikke skal betale mere for at bruge mobilen i EU-landene, end man betaler i ens hjemland.

Det bliver da dejligt, men tilbage er så resten af verden, hvor danskerne i stigende grad rejser til, men hvor det tilsyneladende fortsat skal være meget dyrt at kommunikere via mobiltelefonen.

Det gælder f.eks. Asien, USA og endda sundet Femern Bælt mellem Danmark og Tyskland!

Det erfarede jeg i påsken, hvor jeg var en tur i Hamborg. I Danmark er taletid og mobildata inkluderet i mit abonnement, og i Tyskland er priserne på grund af eurotariffen holdt på et forholdsvis lavt leje med opkaldspriser på 1,76 kr. i minuttet og data for 1,50 kr./MB.

Men om bord på færgen på den korte rute fra Rødby til Puttgarden befinder man sig åbenbart i ingenmandsland, for her fik jeg på min arbejdstelefon via sms oplyst af operatøren Telenor, at opkald koster 11,25 kr. i minuttet, og mobildata koster 56,25 kr. pr. MB! Færgeturen er ellers oplagt til lige at læse nyheder og tjekke mails, men det kan altså blive en dyr fornøjelse.

Mobilselskabet 3 har dog set lyset. Således betaler 3-kunder ikke ekstra for opkald, sms og mobildata i 28 lande, herunder USA. Bravo!

I en globaliseret verden anno 2016 må de øvrige mobilselskaber se at komme ind i kampen!