Mobilbatterier med tvivlsom fortid

Batterierne i de fleste store mobiltelefoner kan være produceret af materialer udvundet med børnearbejde og med brug på arbejdsrettigheder, siger forbrugerorganisation.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fire af verdens største producenter af mobiltelefoner bruger alle et stof i deres telefoner, der kan være udvundet under stærkt kritisable forhold i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo), oplyser DR Nyheder.

Nokia, Motorola, LG og Samsung bruger alle kobolt fra Katanga-provinsen i DR Congo til batterier i telefonerne, selv om stoffet kan være udvundet under forhold med brud på arbejdsrettigheder og med børnearbejde. Det dokumenterer en rapport fra forbrugerorganisationen Danwatch.

Ved at undersøge, hvilke leverandører der leverer metaller til mobilproducenterne, har Danwatch fundet ud af, at der er en forbindelse mellem de telefoner, der ender i butikkerne, og minedriften i Katanga, fortæller redaktør i Danwatch, Benjamin Holst.

»Med mindre man selv tager ned og checker, om kobolten er udvundet under ordentlige forhold, så er det meget svært at garantere, at der ikke er korruption, svindel og brud på arbejdsrettigheder eller eventuelt børnearbejde involveret i udvindingen af den kobolt, man bruger,« siger han til DR Nyheder.

Benjamin Holst mener, at selskaberne bør tjekke deres underleverandører, så de kan dokumentere, at de ikke bryder egne retningslinjer om socialt ansvar.

Kobolten bruges i hovedparten af alle mobiltelefoner - også på det danske marked.

»Man kan åbne sin mobiltelefon og kigge på batteriet. Hvis det er et såkaldt lithium-ion-batteri (Li-ion) eller lithium-ion polymer-batteri (Li-Po/LIP), så er der meget stor sandsynlighed for, at der er kobolt fra Congo i batteriet,« fortæller Benjamin Holst til DR Nyheder.

Ritzau