Mobil- og datapriser får et nyt hak til sommer

Lavere priser på at bruge mobiltelefonen og computeren i udlandet er nu vedtaget og gælder fra 1. juli.

Det bliver billigere at bruge mobiltelefonen og computeren i EU til sommer. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen for at bruge mobiltelefonens eller computerens dataforbindelse i udlandet falder betydeligt fra 1. juli, ligesom det også bliver lidt billigere at tale sammen eller skrive SMS-tekstbeskeder.

EUs 27 medlemslande har nu formelt sagt god for de nye priser, som allerede i maj fik Europaparlamentets nik, og som betyder, at der hvert af de næste år frem til 2017 bliver skåret yderligere af roamingpriserne.

Data dykker mest

Det største prisfald sker, når man bruger internetforbindelsen i de andre EU-lande. Her må teleselskaberne nu maksimalt tage 6,52 kroner (inklusiv moms) pr. megabyte data, og det beløb falder til 1,86 kroner som maksimum i 2014. Det nuværende dataloft på 466 kroner om måneden fortsætter uændret, så man ikke ved en fejl kan komme til at bruge for meget.

Talepriserne får et mindre nøk nedad. Hvor det i dag højst må koste 3,26 kroner pr. påbegyndt minut at ringe op fra et af de andre 26 EU-lande, må det fra 1. juli højst koste 2,70 kroner, og beløbet vil falde til 1,77 kroner i 2014 - igen inklusiv moms.

Bliver man selv ringet op, koster det i øjeblikket højst 1,02 kroner pr. påbegyndt minut. Det falder nu til 0,75 kroner og vil i 2014 være nede på 0,47 kroner.

SMS-priserne daler fra nu 1,02 kroner til - fra 1. juli - 0,84 kroner, og så disse priser vil gradvis blive skåret ned, så en SMS i 2014 vil koste 0,56 kroner at sende. Det er fortsat gratis at modtage SMS-beskeder i udlandet.

Tvangssænkningen af priserne begyndte i 2007 og sker for at sikre den frie bevægelighed i EU.

Få et nyt teleselskab i udlandet

Fra 1. juli 2014 vil alle kunne vælge at bruge et andet teleselskab, når man er i udlandet. Man vil altså kunne have ét teleselskab i Danmark og et andet i udlandet, men man har stadig det samme telefonnummer. Dermed får man mulighed for at se efter gode tilbud og vælge den billigste mulighed. I dag skal man købe et lokalt taletidskort, hvis man vil sikre sig lavere priser, og dermed får man - midlertidigt - et andet telefonnummer, hvilket mange finder bøvlet.