Mitsubishi tester sin egen kæmpe-havmølle

Vestas bliver udfordret på markedet for havvindmøller af Mitsubishi - som Vestas forhandler med om et strategisk samarbejde.

Havvindmøller Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Mitsubishi Heavy Industries sigter mod at kunne lancere en gearløs havvindmølle på 7 megawatt i 2015. Dermed fortsætter kapløbet om at udvikle næste generations kæmpemøller til brug på havet, hvor Vestas er blandt de nærmeste konkurrenter med udviklingen af en havvindmølle i 8 MW-klassen.

Meddelelsen fra Mitsubishi Heavy Industries (MHI) kom natten til torsdag dansk tid i forbindelse med, at selskabet igangsatte driftsmæssige tests af den gearløse havvindmølle på Yokohama Dockyard & Machinery Works.

Disse tests er et led i et projekt, som det japanske selskab søsatte i september sidste år med henblik på at udvikle et gearløst system specifikt for havvindmøller, efter at det i 2010 købte Artemis Intelligent Power, som arbejdede med hydrauliske systemer. MHI vil ifølge meddelelsen accelerere udviklingen af vindmøllesystemet med installation af en testmølle i britiske Hunterston i løbet af indeværende år.

- Der sigtes mod en masseproduceret, kommerciel model for markedslancering i 2015, skriver MHI, der dog tidligere har meddelt, at selskabet ventede at opføre en prototype i Storbritannien i løbet af 2013.

Ifølge Bloomberg News har Masahide Umaya fra Mitsubishi Heavy Industries torsdag i øvrigt udtalt, at det japanske selskab sigter mod en global markedsandel for havvindmøller på mindst 10 pct. i 2017.

På den hjemlige scene meddelte Vestas i starten af oktober sidste år, at selskabet øger kapaciteten på sin kommende nye offshore mølle, V164, til 8 megawatt fra tidligere opgjort 7 megawatt. Selskabet forklarede, at platformen fra begyndelsen blev udviklet, så det ville være muligt at øge møllestørrelsen, og fremskridt i den teknologiske udvikling nu havde vist, at en 8 megawatt version vil give, hvad Vestas kalder en lavere "cost of energy" - altså en lavere pris for den producerede energi.

Vestas fortalte samtidig, at udviklingen af den nye mølle forløb efter planen, og at adskillige hovedkomponenter var tæt på færdiggørelse. Endelig ventede selskabet fortsat, at den første V164-8,0 MW prototypemølle vil blive installeret i Østerild i 2014.

Det er den ene del af historien. Den anden er de forhandlinger, der sideløbende har været mellem de to industriselskaber. Japanske Mitsubishi Heavy Industries topchef Hideaki Omiya bekræftede i midten af december over for Reuters, at der fortsat var liv i forhandlingerne med den danske vindmølleproducent.

Til bureauet sagde han, at forhandlingerne fortsatte, men at det japanske selskab ikke havde truffet nogen endelige beslutninger.

I slutningen af august afslørede Vestas for første gang, at det førte forhandlinger om et "strategisk samarbejde" med Mitsubishi Heavy Industries, efter at Berlingske Business havde fået nys om samtalerne. Hvad samtalerne omhandlede, ville Vestas ikke fortælle, men da den danske mølleproducent åbent har meldt ud, at det søger en samarbejdspartner, som kan hjælpe med at bære en del af udviklingsomkostningerne på dens store offshore mølle, rettede mange iagttagere fokus den vej.

Derefter fulgte en lang periode med tavshed fra Vestas, men i slutningen af november bekræftede Vestas' kommunikations- og marketingdirektør, Morten Albæk, over for Bloomberg News, at forhandlingerne fortsat var i live, og kort efter præciserede finansdirektør Dag Andresen, at samtalerne drejede sig om Vestas' planlagte 8 megawatt-havvindmølle.

- Det er stadig for tidligt at give en tidsramme for resultaterne af samtalerne, sagde Dag Andresen dengang til Bloomberg News.