Mistillid til Vestas hænger fast

Bundkraft. Vestas-aktien synes uden bund for øjeblikket. Tillidskrisen mellem Vestas-topchef Ditlev Engel og aktiemarkedet fortsætter for fuld kraft, og aktien er nu på det laveste niveau i fem år.

Hvor langt væk er aktielyset for enden af Vestas-røret? To drenge har det sjovt i et af de gigantiske rør, der bliver til kroppen på en vindmølle fra Vestas – som lige nu ikke synes, at kurslegen er god på aktiemarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Helles Eriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv ikke forlydender om en kæmpe, canadisk ordre kunne redde Vestas på Fondsbørsen i går.

Aktierne i den danske vindmølleproducent lukkede 0,5 procent lavere, og dermed fortsætter Vestas-topchef Ditlev Engel med at få gevaldige tæsk på aktiemarkedet.

Den alvorlige tillidskrise mellem Vestas-bossen og aktiemarkedet synes med de seneste dages kursfald total.

Aktierne i den danske vindmøllekoncern handles nu på det laveste niveau i fem år, mens der åbent bliver snakket om en mulig fyring af Ditlev Engel. Blandt andre er tidligere Danisco-boss Tom Knutzen blevet nævnt som ny Vestas-direktør, selv om Ditlev Engel stadig sidder i stolen.

Den kritiske situation for Vestas viser sig primært på aktiemarkedet, mens selve forretningen Vestas stadig fortsætter med at hente ordrer hjem, og regnskabsbøgerne afspejler langt fra samme krise som aktiekursen.

Ingen belønning fra aktiemarkedet

»Det er selvfølgelig en alvorlig sag, når der åbent bliver sat spørgsmålstegn ved Ditlev Engels fremtid som direktør for Vestas. Han er jo for så vidt aktionærernes mand. Men hvis han leverer gode resultater på bundlinien – og altså gør sin del af arbejdet – er det selvfølgelig paradoksalt,« siger professor Steen Thomsen fra Copenhagen Business Schoool.

»Der findes tilfælde, hvor markederne har ret, men der er også tilfælde hvor kursen synes at være ude af trit, og det her er måske et af dem. Regnskaberne afspejler ikke krise på samme måde som aktiekursen,« pointerer Steen Thomsen.

Han peger på, at de nuværende problemer i Vestas tangerer en anden diskussion, der specielt kører i England lige nu.

Her diskuterer man, om markederne er for kortsigtede og irrationelle, og om det derfor er fornuftigt at binde selskabets ve og vel op på aktiekursen i alt for høj graf. I Vestas’ tilfælde synes det primært at være tilliden og kommunikationen, den er gal med, og ikke så meget den underliggende forretning.

»Hvis der nu sker det, at direktøren bliver fyret, så sker det måske på baggrund af en irrationel markedsadfærd. Det er helt indlysende, at udsigterne for vindenergi er gode. Men det er selvfølgelig en svær virksomhed, da der er meget ordreproduktion og derfor usikkerhed, og det kan aktiemarkedet ikke lide, da de har svært ved at regne på det. Derfor indbygger de en stor risikopræmie. I den situation afhænger meget af tilliden til ledelsen, og her har Vestas måske i et vist omfang selv været ude om det. Men det bunder nok mere i deres kommunikation mere end i deres forretning,« konstaterer Steen Thomsen.

Presset ned af usikkerhed

Hos Danske Bank forklarer Vestas-analytiker Peter Rothausen, at vindmølleaktien især er blevet presset ned på grund af stor usikkerhed om den fremtidige indtjening.

»Vi hører fortsat negative nyheder om priserne og indtjeningen på vindmøllemarkedet, sammenlignet med at analytikerne faktisk forventer, at Vestas får en pæn indtjeningsstigning. Det er forklaringen på, at aktien ligger, hvor den gør. Der er en meget høj usikkerhed om Vestas, og hvad selskabets indtjening bliver i 2011 og 2012,« siger Peter Rothausen.

Han bliver suppleret af analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank:

»Der hersker en begrænset tillid til, at Vestas kan indfri de målsætninger og den prognose, som selskabet har udstukket for 2011. Det er samme situation, som aktiemarkedet stod i for et år siden og for to år siden med Vestas, hvor man også frygtede, om de kunne leve op til deres egne forventninger. Det ærgrer investorerne sig grundigt over,« konstaterer Jacob Pedersen.

Han peger på, at investorerne er bange for, at Vestas ikke vil tjene nok på de ordrer, selskabet får.

»Det er et enormt pres på priserne. Frygten går på, at de ordrer selskabet får nu måske ikke har de indtjeningsmarginaler, Vestas håber på,« siger Jacob Pedersen.

Udsat for massiv spekulation

Det er meget muligt, at aktiemarkedet har ret, og at Vestas ikke er mere værd end gårsdagens markedsværdi på knap 30 mia. kr.

Men på Copenhagen Business School peger professor Steen Thomsen på, at enkelte store spekulanter ofte kan rykke kurserne dramatisk, og at Vestas-aktien er udsat for massiv spekulation.

»Det er ofte nogle marginalhandler, der danner kursen, hvor hedgefonde og andre spekulerer i aktien. Vestas har en international profil og er derfor ofte udsat for det her. Aktiekursen i Vestas lige nu indikerer jo, at de ikke gør det godt nok, og at de bør overtages af nogle andre,« siger Steen Thomsen.

Professoren fra Copenhagen Business School peger på undersøgelser, der viser, at den gennemsnitlige aktieinvestor i England kun holder aktierne i få dage.

»Det afspejler de professionelle spekulanter, eks. hedge fonde, som lever af at handle. Det er ikke nødvendigvis noget problem, men vi kan se nogle tendenser til, at markederne bliver for irrationelle og kortsigtede. Derfor kan man godt i dag diskutere hvor meget man eksempelvis skal binde direktørens aflønning op på aktiekursen, eller om alle selskaber skal være til salg,« siger Steen Thomsen.