Mistanke om hvidvask: Dansk kvinde står i centrum i svensk sag

Her er de vigtigste ting, du skal vide fra morgenstunden. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Danske Birgitte Bonnesen har arbejdet i Swedbank i mere end 30 år. Bl.a. som chef for banken forretning i de baltiske lande i årene 2011-2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11860 Hossein Salmanzadeh/TT

Godmorgen!

Og velkommen til ugens midtvejsoverblik, hvor vi skal forbi Sveriges ældste bank, storbanken Swedbank, der nu er havnet i sin egen sag om mulig hvidvask af mystiske milliardbeløb. Men vi begynder med godt nyt til boligejerne:

1
Nyt boliglån for feinschmeckere til en rente på nul procent

Jyske Realkredit (tidligere BRF Kredit) åbner nu for et 10-årigt fastforrentet realkreditlån til nul procent.

Det er første gang i historien og ret unikt, påpeger boligøkonom Mikkel Høegh.

»Det er først og fremmest det generelle rentefald igennem noget tid, der giver mulighed for dette. 10-årig lån er selvfølgelig lidt for feinschmeckere,« siger Mikkel Høegh og uddyber, at det ofte bliver anvendt af boligejere med friværdi til at finansiere ny bil eller forbedringer i huset.

»Når man har været med i mange år som jeg, er det helt vildt, at vi nu har åbnet lån med nul procent i rente. Jeg ser det her som et lån, man holder til udløb. Man kan ikke forestille sig, at det kan blive billigere,« siger Mikkel Høegh.

Det er kun knap halvanden uge siden, at de fire store realkreditselskaber på stribe åbnede for et 30-årigt 1,5 procent lån med 10 års afdragsfrihed, hvilket også skrev sig ind i historien.

2
Dagligvarekrigen skærpes: Discountkæder ekspanderer kraftigt

Lidl, der tirsdag meldte ud, at kæden vil åbne 103 nye butikker i Danmark, er ikke den eneste discountkæde, der investerer massivt i at udvide butikkernes arealer, få kvalitetvarer ind på hylderne og dermed nærme sig de traditionelle supermarkeder som SuperBrugsen og Meny.

Tre ud af de i alt fem danske discountkæder har planer om at ekspandere kraftigt de kommende år, mens fire af kæderne investerer massivt i at modernisere butikkerne, så de rimer mere på Irma end tysk discount, skriver Berlingske.

»Før handlede man stort ind i supermarkederne, hvor man vidste, at man kunne få det hele, og så supplerede man måske med en liter mælk i discountbutikkerne. I dag har discountbutikkerne øget antallet af varer og kan klare det hele, og så kan man gå i supermarkederne og supplere med lidt ekstra lækkert kød eller andet. Så nu er det den omvendte verden,« siger detailhandelsekspert Bruno Christensen.

Når både Lidl, Rema 1000 og Netto annoncerer store ekspansionsplaner i Danmark, der er et af de lande, der har flest kvadratmeter dagligvarer pr. indbygger og nok til at forsyne 18 mio. mennesker, skyldes det ifølge detailhandelseksperten, at alle kæderne har ambitioner om at blive markedsleder og tror på, at netop deres koncept kan stå distancen og er stærkt nok til at tage markedsandele fra de andre.

 

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

 

3
Danske Bank-topchef om estisk forbud: Superærgerligt, men jeg forstår vreden

Danske Bank får ikke lov til selv at være tovholder på afviklingen af sin estiske bankforretning. Det estiske finanstilsyn meddelte tirsdag, at det har sendt en begæring af sted til den danske bank, hvori der bliver givet en frist på otte måneder til at lukke banken ned i Estland.

Danske Bank må ikke længere operere i landet, hvor dens filial var omdrejningspunktet for en af historiens største hvidvaskskandaler. 1.500 milliarder kroner blev fra 2007 til 2015 sendt gennem konti i filialen tilhørende omkring 10.000 mistænkelige udenlandske kunder.

Det estiske tilsyn skriver i en pressemeddelelse, at beslutningen om at forbyde Danske Bank at drive bankforretning i Estland blandt andet sker som følge af bankens egen advokatundersøgelse fra september måned.

»Efter at have analyseret denne rapport grundigt sammen med resultaterne af inspektioner på stedet fra Finanstilsynet hos filialen og input modtaget fra den estiske finansielle efterretningsenhed har Finanstilsynet konkluderet, at banken ikke bør have tilladelse til at operere i Estland,« lyder det fra det estiske finanstilsyn.

Danske Bank nøjes ikke med et estisk exit som følge af tirsdagens forbud fra det estiske tilsyn, der betyder, at banken skal være ude af landet inden for otte måneder. Man vil også afvikle sine forretninger i resten af Baltikum og Rusland.

»Uafhængigt af meddelelsen fra det estiske tilsyn har Danske Bank som følge af vores strategi om at fokusere på de nordiske kernemarkeder gennem længere tid overvejet vores tilbageværende aktiviteter i Estland, Letland og Litauen samt aktiviteterne i Rusland og har nu besluttet at afvikle disse,« skriver banken.

4
Dansk kvinde står i centrum af svensk hvidvaskskandale

Vi runder af med dagens store historie om Sveriges ældste bank, storbanken Swedbank, der nu er havnet i sin egen sag om mulig hvidvask af mystiske milliardbeløb.

Et nyt datalæk viser, hvordan milliarder af kroner er blevet kanaliseret gennem Swedbank til eksotiske destinationer som De Britiske Jomfruøer og Belize.

Det viser en undersøgelse fra Sveriges Televisions undersøgende TV-program Uppdrag Granskning, der har fået adgang til og analyseret hemmelige banktransaktioner.

Det drejer sig om interne dokumenter, som blandt andet beskriver transaktioner mellem Danske Bank og Swedbank, fra det tidspunkt hvor Danske Bank købte sig ind i Baltikum til 2015, hvor afdelingen for ikke-estiske kunder blev lukket ned.

Mens hvidvasksagen i Danske Bank voksede og voksede, har Swedbanks ledelse med den danske direktør Birgitte Bonnesen i front hævdet flere gange, at den svenske storbank – i modsætning til Danske Bank – ikke havde udenlandske kunder, der kanaliserede penge gennem banken.

»Det er vigtigt at påpege i forhold til den hvidvasksag, som vi ser hos en af vores konkurrenter i Estland, at Swedbank er fuldstændig anderledes,« har Birgitte Bonnesen blandt andet sagt.

Danskeren, der tidligere er blevet kaldt bankdronningen, har arbejdet i den svenske bank i mere end 30 år, hvor hun har arbejdet sig til tops, og hun var bl.a. chef for Swedbanks forretning i de baltiske lande i årene 2011-2014.

Det bør investorerne holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • Theresa May og hendes ministre gør endnu et forsøg på at finde den gode, forsonende og pragmatiske Brexit-løsning, når hun onsdag mødes med Jean-Claude Juncker i Bruxelles. Investorerne tager positivt imod nyheden og sender pundet op med i underkanten af 1 pct. overfor euro indenfor det seneste døgn. Deadlinen den d. 29/3 nærmer sig hastigt, og der er nu under seks uger tilbage til enten at finde en løsning eller udskyde tidsfristen.
  • Norwegians fortegningsemission blev vedtaget på den ekstraordinære generalforsamling i går, og selskabet er nu også formelt klart til at gå på den kapitaljagt, som i løbet af de kommende tre uger skal tilføre selskabet tre mia. norske kr.. Aktien er faldet med mere end to tredjedele siden toppen i marts 2018. Kapitaludvidelsen er garanteret, men at der kommer til at ske en meget massiv udvanding er hævet over enhver tvivl.
  • På makrofronten samler interessen sig om amerikanske tal fra boligmarkedet; henholdsvis nye tal for byggetilladelser og påbegyndt boligbyggeri.

Markederne lige nu:

De asiatiske aktier ligger onsdag med generelle stigninger, da investorerne satser på, at de kinesisk-amerikanske handelsforhandlinger vil falde på plads, og sikre en aftale der kan deeskalere den årelange toldstrid.

Nikkei 225 +0,4
Topix +0,3
Hongkongs Hang Seng +0,6
China Shanghai Composite -0,4
China CSI 300 -0,4
Taiwan Taiex +1,1
Sydkoreas Kospi +0,9
Indiens BSE Sensex +0,6
Singapores STI +0,5
Sydney ASX 200 -0,2

Indeksværdi klokken 06.15.

/ritzau/FINANS