Misbrug af EU-støtte får svine-formand til at gå

Afsløring af misbrug af EU-støttemidler i landbrugets Videncenter for Svineproduktion har nu kostet mangeårig formand stillingen.

Foto: Annelene Petersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Landbrugets image har fået en grim sort plet efter afsløringen af, at Videncenter for Svineproduktion (VSP) under brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer siden 2007 har misbrugt millioner af støttekroner fra EU.

Skandalen førte i går til centrets mangeårige formand Lindhardt B. Nielsens exit.

I tirsdags blev direktøren for videncentret med hovedsæde i Skejby ved Aarhus fyret og seks ledere fik advarsler af den administrerende direktør for erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, Venstres tidligere forsvarsminister Søren Gade.

»Det er uacceptabelt og stærkt beklageligt, at Videncenter for Svineproduktion ikke har håndteret støttemidler fra EU korrekt. Det skader erhvervets troværdighed hos både støttegivere og offentligheden,« siger Søren Gade.

I går tog sagen en ny dramatisk vending.

Det skete, da Lindhart B. Nielsen, der er formand for videncentret og tidligere medlem af Danish Crowns bestyrelse, overraskende meddelte sin afgang og ikke genopstillede som formand. På et langvarigt bestyrelsesmøde i videncentret, hvor bestyrelsen skulle konstitueres, blev Erik Larsen, medlem af Danish Crowns bestyrelse, valgt som ny formand.

Danmark eksporterer årligt svinekød for 32 milliarder kr.

”Vi skal sikre, at vores samarbejdspartnere igen får den fornødne tillid til VSP, og den opgave tager vi meget alvorligt,” siger Erik Larsen i en pressemeddelelse.

Landbrug & Fødevarers topchef Søren Gade modtog i december en besked fra NaturErhvervstyrelsen om, at der kunne være begået betydelige svigt med EU-midler i videncentret. Efterfølgende undersøgte revisionsselskabet PwC centrets projekter og konkluderede, at der skal betales 19 mio. kr. tilbage.

Det førte til, at Søren Gade fyrede Nikolaj Nørgaard, der er centrets direktør. Videncenter for Svineproduktion har brugt penge fra EU til andre formål end de var givet. Revisionen afslørede fejl i 24 procent af projekterne, hvor EU kun tillader en fejlprocent på 3.

Jyllands-Posten skriver, at ledelsessekretariatet i centret med hovedsæde i Skejby har eksempelvis udbetalt løn med støttekroner fra et andet EU-støttet projekt. Hertil kommer, at andre projekter blev gennemført med støtte fra EU, selv om de ikke var støtteberettigede.

Det gælder bl.a. intern uddannelse i centret. Centrets hjemmeside blev udviklet med EU-midler, der var tiltænkt et projekt for effektiv foderudnyttelse hos svin, mens et foderanlæg fik støtte med penge, der ellers var givet til et dyrevelfærdsprojekt.

Søren Gade i Landbrug & Fødevarer siger til Jyllands-Posten, at der i VSP har hersket en kultur, hvor man ikke ville betale penge tilbage, som var tilovers, selvom disse penge ifølge loven skal betales tilbage.

»VSP har haft en forståelse af, at det, man gjorde, ikke var så slemt eller af ond vilje. Men tænk på, at det er dine og mine skattekroner, der ikke er blevet brugt efter hensigten,« siger Søren Gade.

Skandalesagen betyder, at Landbrug & Fødevarer nu betaler de 19 mio. kr. tilbage til NaturErhvervsstyrelsen. Sagen er ekstra uheldig for såvel svineproducenterne som hele landbrugserhvervet, da den kommer få dage efter kritikken af, at halekuperinger og kastrering af smågrise foregår uden bedøvelse.

Noget som fødevareminister Dan Jørgensen (S) har kaldt Danmarks største dyrevelfærdsproblem.