Minkboss kritiserer politiet for slaphed

Den danske pelsbranche beskylder politiet for at sylte opklaringen af minktyverier for millioner.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 
Efter en stribe mærkværdige minktyverier går pelsbranchen i rette med dansk politi.
 
”Politiet gør for lidt for at opklare tyverierne. Alt for lidt. Det er underligt, at politiets indsats er så vag, for der er tale om tyverier af meget store værdier,” siger Torben Nielsen, topchef ved Kopenhagen Fur, der er  ejet af de danske minkavlere og verdens største minkhus med en årlig omsætning på 8,1 milliarder kroner.
 
”Snupper du en lakridspibe i 7-Eleven, så er politiet der med det samme. Men det er politiet ikke, hvis man stjæler skind for en halv million kroner på en minkfarm,” siger Torben Nielsen, der kritisere politiet for at fejlprioriterer sine ressourcer og kalder det et  ”ledelsesproblem”.
 
Tyverier for 15 millioner
 
Bredsiden til politiet kommer, efter at Berlingske Business onsdag kunne fortælle om omfattende tyveri af både levende og døde danske mink. Siden november er der stjålet cirka 30.000 mink og minkskind for anslået 15 millioner kroner. 25 minkavlere har oplevet tyverierne og beretter om brutale overfald på minkene, der er skudt med luftgevær og sendt i døden med slag fra sten og fliser. Herefter er de blevet pelset og syet til pelsfrakker.
 
Ikke en eneste af de 25 sager er opklaret. Det kan hænge sammen med, at politiet
reagerer for langsomt og for slapt.
 
”Minkavlerne opfatter, at politiet ikke tager sagerne alvorligt nok. Der gik to-tre dage før politiet kom ud til en minkfarm efter anmeldt tyveri af mink for mange hundrede tusinde kroner. Det er vores indtryk, at politiet prioriterer det ligeså højt som cykeltyverier. Der sker ikke noget som helst,” siger Torben Nielsen.
 
I onsdagens udgave af Berlingske Business oplyste chefen for Politiets Nationale Efterforskningsenhed Kim Kliver, at politiet tager minktyverierne alvorligt, og at det har rettet henvendelse til udlandet for at få hjælp. Men af ”efterforskningsmæssige hensyn” kan han ikke oplyse, hvem i udlandet, politiet har fat i, og hvad politiet har fået ud af det.
 
Tror ikke på politiet
 
Politiets forsikring om, at der gøres en stor indsats, tror pelsbranchen ikke på.
 
”Det er muligt, at politiet har taget kontakt til udenlandske myndigheder, men det har man vel også gjort, hvis man bare har sendt en e-mail,” siger Torben Nielsen og tilføjer:
 
”Når politiet prioriterer indsatsen meget lavt lokalt, hvorfor skal vi så tro på, at politiet prioriterer det meget højt nationalt og internationalt?”
 
Torben Nielsen formoder, at det er ”østeuropæiske tyvebander, der står bag,”, og at skindene ”bliver omsat i Østeuropa, hvor der er stor sort marked for mange ting”.
 
Han kan dog ikke afvise, at Kopenhagen Fur uden intention har været med til selv at videresælge  nogle af mange stjålne minkskind. De er nemlig ikke mærket, så de kan identificeres.

Politiinspektør Kim Kliver stiller sig uforstående over for Kopenhagen Furs kritik:

”Jeg ved ikke, hvad der lægger bag hans mening om, at politiet ikke foretager sig noget i sagen. Politiet tager det her alvorligt.  Når vi kigger på tværs af sagerne, er der indikationer på en vis planlægning og insider viden – indbrudstyvene ved hvor og hvornår de skal slå til samtidigt med at de tilsyneladende er i stand til at afsætte de stjålne skind og mink. Det kan pege i retning af organiseret kriminalitet, men det er endnu alt for tidligt at konkludere. Er der tale om organiseret kriminalitet, vil det -uanset om det er danske eller udenlandske gerningsmænd, kræve længere tids efterforskning af politiet," siger Kim Kliver torsdag til business.dk
 
Kopenhagen Fur er verdens største pelsauktionshus og en andelsforening ejet af medlemmerne af Dansk Pelsdyravlerforening.