Minkavlere skovler penge ind på kineserne

Der bliver råd til en ny Mercedes eller et nyt samtalekøkken. I hvert fald, hvis man er dansk minkavler. Branchen spinder guld på at sælge minkskind, især til kineserne.

Foto: VASILY FEDOSENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens der er pæn fremgang for landbruget, havde pelsdyrproducenterne det hidtil bedste år i 2012 efter en årrække med solid indtjening. Danske pelsproducenter - der først og fremmest laver minkskind - havde sidste år i gennemsnit tre mio. kr. i driftsoverskud mod 830.000 kr. i andre landbrugsbedrifter. Et driftsoverskud på tre mio. kr. svarer til en afkastningsgrad på godt 17 procent.

Tallene fremgår af publikationen Nyt fra Danmarks Statistik.

Bag denne erhvervssucces gemmer sig også historien om, at Danmark sidste år eksporterede minkskind for næsten 11 milliarder kr. Minkavlerne oplevede stærkt stigende priser og stærk efterspørgsel fra først og fremmest opkøbere fra Kina og HongKong, hvortil 91 procent af den danske eksport af minkskind gik til.
 
Danmark er verdens største producent af minkskind, og de danske skind er de dyreste på verdensmarkedet. Eksporten til Kina og HongKong er fra 2008 til 2012 steget med 6,7 milliarder kr på årsbasis.Og flere tal fra minkproducenternes verden. Danmark producerede i 2012 i alt 15,6 mio. minkskind, og det er en stigning på 1,6 mio. skind siden 2008. I  2012 udgjorde minkskind 14 procent af den samlede værdi af landbrugets produkter på 82 milliarder kr. I 1990 var andelen af pelsskind to procent og i 2000 var tallet fire procent.

Til trods for, at pelsdyrbedrifter i gennemsnit har væsentlig mindre jordareal end landbrugsbedrifter med produktion af svin, mælk og planteprodukter, tjener minkavlerne meget mere end resten af landbruget.

Minkavlerne vil næppe selv sige det, men sagt ligeud, så skovler de penge ind.