Minitelefon skal give massemarked

Sony Ericssons nye X10 Mini er verdens mindste telefon med Google Android som styresystem. Den skal hente de tabte markedandele tilbage.

Sony Ericsson satser på, at den lille X10 Mini-model vinder mange danske lommer. Foto: Albert Gea, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Sverige onsdag, Norge torsdag, Danmark fredag.

Sony Ericssons nye våben er verdens mindste Android-mobiltelefon, X10 Mini, som skal skaffe den svensk-japanske mobilproducent de tabte markedsandele tilbage. Sony Ericsson er stadig verdens fjerdestørste mobilproducent men mister markedsandele og sidder nu kun på 3,1 procent af verdensmarkedet.

Til piger - og erhvervsfolk

Xperia X10 Mini, som kommer til Danmark i begyndelsen af juni, men som der nu varmes op til i hele Norden, er lillebroderen til Sony Ericssons flagskib, X10, der for tiden markedsføres intenst som en direkte konkurrent til især Apples iPhone. Både X10 og X10 Mini anvender Googles styresystem Android, som også findes i bl.a. HTCs telefoner og senere skal ligge på mini-PCer. X10 er Sony Ericssons første Android-telefon.

»Det er ikke altafgørende, om vi sælger 10.000 eller 20.000 telefoner, men om at vi kan tjene penge og få Xperia-mærket ud. Prisen på X10 Mini gør, at den kan blive en stor volumentelefon,« siger Kenneth Møller, dansk landechef for Sony Ericsson.

Han tror, at størrelsen vil medvirke til at gøre den til en »pigetelefon« menomvendt også en erhvervstelefon for dem, der ikke ønsker så store telefoner.

Med og uden tastatur

X10 Mini er uden separat tastatur, søstermodellen X10 Mini Pro (som kommer senere i år) har udskydeligt tastatur - det mindste, som Sony Ericsson til dato har udviklet. Begge slags tastaturer er på dansk, og der er dansk ordbog installeret fra fabrikken.

Den trykfølsomme skærm er på 2,5 tommer og designet, så der i hvert hjørne af skærmen er en genvej til hurtig betjening; genveje kan tilpasses efter behov. Begge telefoner er udstyret med Sony Ericssons Timescape, som samler alle hændelser fra telefonen i en grafisk oversigt, samt multimedieprogrammet Mediascape, der samler musik, film m.m., også fra eksterne musiktjenester som TDC Play og Telenors Wimp. Der er et kamera på fem megapixler med autofokus, og man kan skifte telefonens farve ved at påmontere et ekstra omslag.

Færre og lidt dyrere modeller

Frem til 2007 blev mobiltelefonerne mindre og mindre, men i takt med ønskerne om at kunne se billeder og film og senere også den trykfølsomme betjening voksede skærmene. Ikke desto mindre viser en undersøgelse fra Sony Ericsson fra juni 2009, at folk fortsat ønsker sig mindre skærme - hvilket X10 Mini skal forsøge at vinde på.

Sony Ericsson satser nu på færre modeller end tidligere. Årets udvalg af nye og kommende telefoner begrænser sig til ti modeller, hvor det for nogle år siden var omkring det dobbelte. Mobilgiganten går nu mere målbevidst efter den dyre ende af mobilmarkedet og har trukket sig ud af det helt billige marked.

Opgraderer AndroidPrisen på X10 Mini vil i Danmark ligge på 2.000-2.500 kroner uden abonnement, mens teleselskaberne ventes at tilbyde den for 1 krone i udsalgspris; med de sædvanlige seks måneders bindingsperiode bliver prisen 2.555 kroner.

Sony Ericsson vil i fjerde kvartal i år opgradere sine Android-telefoner fra den nuværende Android 1.6 til den nyeste version, Android 2.1, hvor man - i alle tilfælde på storebror X10 - også vil få bl.a. mulighed for at filme i HD-kvalitet. Opgraderingen vil være gratis for brugerne og vil ske via computeren.

Android er nu Sony Ericssons vigtigste fokus, selv om der også fortsat vil komme telefoner med Microsofts Windows Mobile (snart Windows Phone), Nokias Symbian og Sony Ericssons eget styresystem OSE.