Ministre på kollisionskurs i Bech-Bruun-sag

Innovationsminister Sophie Løhde korrekser nu skatteminister Karsten Lauritzen, fordi han vil droppe udbud af advokatopgaver i Skatteministeriet. Skatteministerens melding kommer efter striden med Bech-Bruun om interessekonflikt i udbyttesagen.

Innovationsminister Sophie Løhde: »Regeringens politik ligger helt fast. Vi ønsker at nedbringe statens forbrug af Kammeradvokaten.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har lagt sig ud med sin Venstre-kollega i regeringen, innovationsminister Sophie Løhde, i sagen om udbud af Kammeradvokatens opgaver.

Skatteministeren sagde torsdag til Berlingske, at han ser slagsmålet med Bech-Bruun om interessekonflikt i udbyttesagen som »et fantastisk godt argument« for, at Skatteministeriet kun skal have en advokat – nemlig Kammeradvokaten. »Måske er det ikke så klogt at lade private advokater byde på ministeriets opgaver,« sagde Karsten Lauritzen.

Ifølge skatteministeren har Bech-Bruun skudt sig selv i foden på advokatstandens vegne, fordi det har vist sig, at advokatfirmaet har rådgivet en tysk bank, som mistænkes for at være involveret i formodet svindel med udbytteskat samtidig med, at Bech-Bruun har udarbejdet en uvildig advokatundersøgelse om udbyttesagen for Skatteministeriet. Det har fået skatteministeren til at indklage Bech-Bruun for Advokatnævnet for interessekonflikt og inhabilitet – en beskyldning, som Bech-Bruun dog afviser lodret.

Regeringens politik ligger fast

Men ministerkollegaen Sophie Løhde mener, at Karsten Lauritzen går for langt: »Jeg forstår godt Karsten Lauritzens utilfredshed, men min gode ministerkollega har vist været lidt for hurtig på aftrækkeren. Regeringens politik ligger helt fast. Vi ønsker at nedbringe statens forbrug af Kammeradvokaten, og der skal ikke kun være én advokat for staten,« lyder det fra innovationsministeren.

Sophie Løhde har de senere år arbejdet på at få udgifterne til Kammeradvokaten på omkring en halv milliard kr. reduceret. Det skal bl.a. ske ved at lade andre private advokatfirmaer komme til fadet og byde på juridiske opgaver for staten, som historisk har ligget hos Kammeradvokaten.

Men skatteminister Karsten Lauritzen er altså skuffet over sine erfaringer med at lade Bech-Bruuns arbejde for ministeriet: »Jeg havde en forventning om, at et stort advokatfirma har styr på, hvem de rådgiver,« sagde han torsdag.

Karsten Lauritzens melding er vand på Kammeradvokatens mølle, og ledende partner Tomas Ilsøe Andersen melder sig da også klar, hvis »regeringen prioriterer at have én advokat.«

Nej til nyt advokatmonopol

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv bakker op om Sophie Løhde og melder sig helt uenig i, at der er brug for et nyt advokatmonopol. »Vi ser det som et spørgsmål om fair og lige konkurrence. Men vi må erkende, at den ambition, som Sophie Løhde har i forhold til at få mere konkurrence på advokatområdet, ikke er lykkedes fuldt ud. Der er kun sket et lille fald i Kammeradvokatens indtægter fra staten,« siger politisk konsulent Daniel Møller Jensen.

Lektor Frederik Waage på Juridisk Institut ved Syddansk Universitet har skrevet doktorafhandling om bl. a. Kammeradvokaten og er ikke overrasket over Sophie Løhdes melding:

»Det har, lige siden Bjarne Corydon tilbage i 2012 fik foretaget en udredning af Kammeradvokatordningen, været regeringens politik at åbne for øget udlicitering og begrænsning af monopolet. Det ville være overraskende, hvis man blot på grund af Bech-Bruun-sagen sadlede om i forhold til den generelle retssagsbehandling,« siger han.

»Noget andet er, at regeringen nok vil tænke sig rigtig godt om, næste gang der bestilles en advokatundersøgelse. Hverken et ministerium eller er advokatkontor kan i længden leve med truslen om interessekonflikter. Så i forhold til advokatundersøgelser er det sandsynligt, at der kommer til at ske noget, og det er vel sandsynligt, at Karsten Lauritzen her vil få sin vilje igennem,« lyder hans vurdering.

Karsten Lauritzen har ingen kommentarer til Sophie Løhdes kritik.