Ministerium strammer op efter uro om solcelleloven

Klima- og Energiministeriet strammer op efter det seneste års problemer med solceller.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard lover at stramme op på procedurerne i Energistyrelsen. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste ugers »utilfredsstillende« forløb i solcellesagen fører nu til, at Klima- og Energiministeriet griber ind for at undgå lignende sager i fremtiden.

Ministeriet og den ansvarlige minister Martin Lidegaard (R) har undervejs i forløbet overset adskillige huller i solcelleloven, og senest fejlinformerede ministeren Folketinget i sidste uge, fordi afgørende informationer strandede i Energistyrelsen. I går blev solcelleloven vedtaget i Folketinget, og nu ønsker ministeren at sætte punktum i sagen.

At forløbet med ministeriets øjne har været dybt utilfredsstillende, fremgår tydeligt af en mailudveksling mellem Klima- og Energiministeriets departementschef, Thomas Egebo, og Energistyrelsens direktør, Ib Larsen. I løbet af den seneste uge har Ib Larsen stået skoleret hos sin departementschef og forklaret sin version af solcellesagen. Hele korrespondancen kan læses på www.business.dk/solcellesagen.

»Utilfredsstillende sag«

Direktør Ib Larsen beklager forløbet, men understreger, at der efter hans opfattelse ikke kan tages »ansættelsesretlige skridt i forhold til den ansvarlige kontorchef eller andre ansatte« i Energistyrelsen. Departementschefen kalder sagen »ikke tilfredsstillende«, »yderligere utilfredsstillende« og »ligeledes utilfredsstillende«. Men både ministeren og de ansvarlige embedsmænd beholder deres job.

Til gengæld skal Energistyrelsen nu stramme op på en række områder for at undgå lignende sager i fremtiden.

Blandt de nye tiltag er: en ny styringsmodel til håndtering af større og strategisk vigtige sagskomplekser samt sager med stor politisk bevågenhed og tidspres, nye arbejdsgange i direktionen, en ny rolle for Energistyrelsens direktionssekretariat og en ny læringskultur omkring oplevede fejl og mangler.

»Det er meget fornuftigt, at Klima- og Energiministeriet nu vil forsøge at tackle de grundlæggende problemer i stedet for at reagere ved at foretage en ofring. Nu bliver det spændende at se, om tiltagene udmønter sig i konkrete resultater i ministeriet,« siger Jørgen Grønnegaard Christensen, professor emeritus i Statskundskab ved Aarhus Universitet.

Statsrevisorerne har meldt ud, at de på deres næste møde i august vil bede Rigsrevisionen igangsætte en undersøgelse af solcellesagen.