Minister: Voldsom stigning i underretninger om hvidvask

Banker og virksomheder har sendt over 18.000 underretninger om mistanke om hvidvask til Bagmandspolitiet.

Torsdag d. 20. april 2017- - Erhvervsminister Brian Mikkelsen(K), tv., er sammen med justitsminister Søren Pape Poulsen(K) i dag kaldt i åben samråd om L 41, hvidvaskloven. Ministrene er blevet bedt om at redegøre for, hvordan de vil sikre, at virksomheders indberetninger til SØIKs Hvidvasksekretariat fører til grundig sagsbehandling med underretning eller efterforskningsoplæg til politikredsene eller PET samt til tiltale og domsfældelse, hvis der er grundlag herfor. Samrådsspørgsmål er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S). Til højre ses Morten Bødskov (S.). (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

18.669. Så mange underretninger om mistanke om hvidvask har banker og virksomheder sendt til Hvidvasksekretariatet under Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) i 2016.

Det er en markant stigning sammenlignet med 5166 underretninger i 2013.

Det fremgår af et samråd torsdag, hvor både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er mødt op.

»Sekretariatet har været presset af en voldsom stigning i antallet af underretninger. Men Søik har taget skridt til at ruste sekretariat til at håndtere den situation.«

»Jeg forventer, at Søik sikrer, at sekretariatet også vil være i stand til at håndtere de videre opgaver som følge af lovforslaget, siger justitsministeren med henvisning til en kommende hvidvasklov.«

Hvidvask er i loven defineret som »uberettiget at modtage eller skaffe sig selv eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse«.

Og ved »uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse«.

Samrådet handler om, hvordan sekretariatet arbejder med henvendelserne om mistanke om hvidvask fra banker og virksomheder.

Frem til 1. februar i år var der en »pukkel« af sager, som ventede på behandling.

En omstrukturering i sekretariatet har resulteret i, at sagerne nu bliver behandlet på næsten daglig basis, oplyser Søren Pape.

Fra sekretariatet kan sager, der vækker mistanke, blive sendt til eksempelvis politiet eller skat.

Mens antallet af underretninger er steget, er antallet af efterforskere faldet fra 12 i 2014 til otte i 2017, fremgår det af samrådet.

Samrådet kommer i kølvandet på Finanstilsynets »Redegørelse for undersøgelse af danske bankers involvering i Panama Papers-sagen«.

Senest har Berlingske afsløret, at der via Danske Bank og Nordea er blevet flyttet syv milliarder kroner fra filialer i Letland og Moldova til skattely i Panama og Seychellerne.