Minister vil vinde klimakampen med gigantiske vindmøller

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen vil satse massivt på vindmøller på havet for at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil hver uge i 30 år have opsat en gigantisk vindmølle på havet for at nå målet om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer i 2050. Det skriver Politiken.

»Det betyder en firedobling af vindmøllekapaciteten, det betyder flere arbejdspladser, mindre luftforurening, og så betyder det energiuafhængighed, når Nordsøen løber tør for olie og gas,« siger han til Politiken og tilføjer, at der er flere mulige veje til målet, men at de Radikale altså peger på vindmøller.

Det sker på basis af en række scenarier udarbejdet af Energistyrelsen. En anden mulighed er at satse på en stor import af træpiller, som kan erstatte kullet i de eksisterende kraftvarmeværker, men Rasmus Helveg Petersen mener ikke, at man skal »investere i at brænde verdens skove af«.

Venstre støtter, at Danmark skal være fossilfri i 2050, men klimaordfører Lars Christian Lilleholt (V) mener ifølge Politiken, at det går alt for stærkt med udbygningen af vind i ministerens forslag, som ifølge ham vil blive »frygtelig dyrt« at realisere.

Samtidig påpeger Lars Christian Lilleholt, at Danmark allerede eksporterer strøm fra vindmøller til lave priser, og at det vil koste el- og varmeforbrugerne en masse penge at udbygge med mere vindenergi.

Det vil samtidig ikke have stor effekt på klimaet, mener han, da det fælleseuropæiske CO2-kvotesystem betyder, at mindre CO2-udledning i Danmark modsvares af mere udledning i andre lande.