Minister vil slække EUs miljøkrav til danske landmænd

Det vidner om ubalance mellem EU-landene, når man stiller særligt høje krav til dansk landbrugs ammoniakudledning, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Foto: Morten Stricker. Det vidner om ubalance mellem EU-landene, når man stiller særligt høje krav til dansk landbrugs ammoniakudledning, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.
Læs mere
Fold sammen

Den tidligere regering forpligtede danske landmænd til at skære deres ammoniakudledning ned med 24 procent inden 2020. I andre EU-lande er ambitionerne meget lavere, og det er ikke rimeligt, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Hun har derfor sat EUs miljøkommissær, Karmenu Vella, stævne mandag for at få slækket på kravene til det danske landbrug.

»Luftforurening er et grænseoverskridende problem, og vi skal alle hjælpe med til, at luften over Europa bliver bedre. Men det kan ikke nytte, at vi i Danmark udkonkurrerer os selv med meget højere miljøkrav end vores nabolande,« siger Eva Kjer Hansen og henviser til, at EU-landenes krav til ammoniakreduktioner i gennemsnit ligger på seks procent.

Tager man et smut over den dansk-tyske grænse skal tyske landmænd for eksempel reducere deres udledning af ammoniak med fem procent frem til 2020, mens landmænd i Polen har lovet at mindske udledningen med to procent. En skæv balance, mener miljø- og fødevareministeren.

»Det vil indebære risiko for, at produktionen flytter til vores nabolande, hvor man må udlede mere ammoniak. Der skal være en bedre balance mellem landene på europæisk plan,« siger hun.

Ifølge Eva Kjer Hansen er landmænd på dansk jord allerede et langt miljømæssigt skridt foran kolleger i andre EU-lande, da for eksempel bredspredning af gylle har været forbudt herhjemme siden 2002. Dette er fortsat lovligt i Frankrig og Polen.

»Vi skal have landene omkring os til at levere mere, så der bliver en mere fair byrdefordeling. Danmarks fødevareerhverv har brug for bedre muligheder for at skabe vækst og arbejdspladser - og ikke det modsatte. Så uforholdsmæssigt skrappe krav vil være en stor barriere for vækst i landbruget,« begrunder ministeren.