Minister vil sikre Danmark som stærk maritim nation

Danmarks maritime erhverv er presset af faldende oliepriser og fragtrater. Nyt vækstteam skal sikre erhvervet.

Arkivfoto: Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) lancerede onsdag det nye vækstteam, Det Blå Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er i dag den ottende største søfartsnation i verden. Men den maritime erhvervsklynge er hårdt udfordret af konkurrerende nationer i både Europa og Asien, ulige skattevilkår og lave oliepriser og fragtrater.

Derfor lancerer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) onsdag et nyt vækstteam, som skal fremtidssikre det maritime erhverv også kaldet Det Blå Danmark frem mod 2025.

»Krisen i skibsfarten kan aflæses direkte på de danske eksporttal. Det er derfor vigtigt, at vi ruster os til at stå distancen internationalt - også på lang sigt«, udtaler ministeren i en skriftlig kommentar.

Han peger på, at eksempelvis digitaliseringen giver nye muligheder, ligesom der er et stort potentiale for danske virksomheder i udbredelsen af højteknologiske og energieffektive løsninger.

Det nye team skal blandt andet belyse barriererne for vækst i Det Blå Danmark samt udarbejde konkrete anbefalinger til fremtidsrettede vækstvilkår. Disse ventes i begyndelsen af 2017.

I Danmarks Rederiforening har man ifølge administrerende direktør Anne H. Steffensen gode erfaringer med tidligere vækstplaner.

»Men verden omkring os står ikke stille. Tiden er derfor kommet til at gå et gear op, så vi kommer helt på forkant i den globale konkurrence og får løftet væksten i Danmark«, udtaler hun.

I Rederiforeningen opfordrer man vækstteamet til at gennemføre et 360 graders eftersyn af erhvervets rammevilkår.

»Vi skal have fjernet nogle nationale benspænd, så vi matcher de vilkår, som vores konkurrenter har. Det gælder ikke mindst på skatteområdet, som er helt afgørende, for at rederierne kan fortsætte deres vækst fra Danmark«, siger Anne H. Steffensen.

Det Blå Danmark står for knap 25 procent af den samlede danske eksport, og beskæftiger godt 100.000 personer her hjemme.