Minister vil sænke opskruede elpriser

De danske elselskaber skal stramme gevaldigt op, og forbrugerne kan se frem til klækkelige besparelser på elregningen.

Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder meldingen fra klima- og energiminister Martin Lidegaard (R). Ministeren lægger op til, at elsektoren skal spare op til to milliarder kroner over de kommende år. Penge, som skal sendes retur til forbrugerne i form af lavere elpriser.

»Der vil blive kigget på alt, og der er ikke noget, der er helligt. Vi har kun ét ønske med det her. Det er at sikre, at vi kan bevare en lige så stabil og sikker elforsyning, som vi har i dag, så billigt som overhovedet muligt, siger ministeren. Meldingen kommer, efter at Berlingske Business den seneste måned har dokumenteret lønfest og domicilfeber i en dansk elbranche tynget af monopol med opskruede priser til følge.

Fire af landets store elselskaber har således brugt mere end halvanden milliard kroner på nye kæmpedomiciler over de seneste fem år, gennemsnitslønningerne i statens selskab Energinet.dk ligger blandt de højeste i den offentlige sektor, og de danske netselskaber har drevet forretningerne ineffektivt.

Seneste eksempel kom så sent som i går, hvor elselskabet Elro i Randers valgte at lukke en ellers storstilet satsning på trådløst bredbånd via selskabet Skyline. Fiaskoen kommer til at koste Elro, og dermed elkunderne i Randers, halvanden mia. kroner, og den betød i går, at 156 ansatte kan forvente en fyreseddel.

Klima- og energiministeren varsler da også et gennemgribende opgør, hvor han alene på driften af netselskaberne forventer at hente langt mere end de 300 millioner kroner, han tidligere har meldt ud. Tallet kan i bedste fald lande i nærheden af 700 millioner kroner, siger Martin Lidegaard nu.

- Vi kommer til at indgå et tradeoff mellem den udvikling, vi ønsker, og lavere priser til forbrugerne. Elbranchen må ikke blive en malkeko, siger Martin Lidegaard (R).