Minister vil kulegrave erhvervsfonde

En række erhvervsfonde, der årligt uddeler 650 mio. kr. til Landbruget, er under skarp beskydning for indpisthed i fordelingen af de mange penge. Det mener Forbrugerrådet, og fødevareministeren kræver nu hasteundersøgelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mangelfuld sagsbehandling, habilitetsproblemer, automatisk afvisning af ansøgere udefra og favorisering af bestemte forskere. Det er, hvad Forbrugerrådet oplever i en række erhvervsfonde, der med penge fra forskellige afgifter på landbrug skal støtte forskning og udvikling. Nu truer rådet med at trække sig.

Kritikken fra Forbrugerrådet er så hård, at fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) har beordret en hastekulegravning, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I første omgang skal Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneriforbruget igennem vridemaskinen, men Forbrugerrådet mere end antyder, at det kan stå lige så grelt til i 13 produktionsfonde og to promilleafgiftsfonde, der årligt forvalter 650 mio. kr.

Forbrugerrådet foreslår derfor, at erhvervsinteresserne ikke længere skal have flertal i fondene, samt at der skal være en uvildig kontrol af ansøgninger til fondene.

Altid habile
Forbrugerrådet undrer sig bl.a. over, at selv om fire ud af seks erhvervsrepræsentanter kommer fra Gartneriets Afsætningsudvalg, der er hovedmodtager af pengene, er det aldrig sket, at nogen af disse har erklæret sig inhabile i behandlingen af ansøgninger.

Selv om fonden ifølge loven er åben for alle ansøgere - den fordeler midler fra CO2- og pesticidafgifter - er ikke en udefrakommende ansøgere kommet i betragtning det seneste par år.

Afviser kritik
Formanden for den udskældte fond, frugtavler Mogens Christensen, erkender, at flere medlemmer i fonden også sidder i bestyrelsen for Gartneriets Afsætningsudvalg, der administrerer fonden.

»Men ellers vil vi i et snarligt svar til ministeren redegøre for, hvorfor vi er uenige i hovedparten af kritikken mod os,« siger han til Jyllands-Posten.