Minister vil ikke gribe ind mod TDC

Danmarks største teleselskab er ikke så stærk på fibernet, at der er behov for indgreb - lige nu.

Gennem disse tynde fiberkabler kan der strømme en solid Internet-forbindelse, masser af TV-programmer og en telefonforbindelse. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs markedsposition på fibernet i Danmark er endnu ikke så stærk, at myndighederne vil gribe ind.

Det oplyser videnskabsminister Helge Sander (V), som har ansvaret for det danske telemarked, i et svar til Enhedslistens teleordfører, Per Clausen, efter at IT- og Telestyrelsen har vurderet situationen.

Ikke salg nok

»TDC er vurderet at have en stærk markedsposition. Styrelsen har imidlertid ikke lagt op til at pålægge TDC forpligtelser, herunder om adgang, på fibernettet, fordi TDC i dag kun i begrænset omfang afsætter fiberbaserede bredbåndstilslutninger,« oplyser ministeren.

Fibernet er en konkurrent til det klassiske telefonnet. Fibernet består af optiske lysfiberkabler, hvorigennem signaler kan sendes lynende hurtigt og med stor kapacitet. Derfor kan der leveres både Internet-adgang i topfart sammen med TV-kanaler og telefoni gennem et og samme stik i væggen. Navnlig de danske elselskaber er i fuld gang med at grave fibernet i jorden, så de vil kunne angribe TDC på et centralt punkt. Men TDC anvender også selv fibernet, navnlig som en slags hovedtransportvej af data over større afstande, hvorimod der ikke går mange fibernetkabler ind i private husstande fra Danmarks største teleselskab.

Klar til indgreb

Det kan imidlertid ændre sig.

»Det vil efter styrelsens vurdering ikke være proportionalt at pålægge TDC forpligtelser vedrørende et produkt, som TDC ikke selv anvender. Hvis TDC vælger at tage fiber i brug, vil IT- og Telestyrelsen vurdere, om styrelsen skal revidere eller opdatere markedsafgørelsen og eventuelt pålægge nye eller tilpassede forpligtelser med henblik på at afhjælpe eventuelle konkurrenceproblemer,« tilføjer Helge Sander i sit svar.