Minister vil ændre kritiseret bankpakke

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) foreslår på fredag ændringer af lovgivningen, der vil mindske risikoen for, at Bankpakke 3 skal tages i anvendelse (opdateret 11.33).

Efter hård kritik vil økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen nu ændre bankpakke 3. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det annoncerer han i sin tale ved Realkreditrådets årsmøde. Dermed er der udsigt til bedre vilkår for de danske banker, der skal hente finansiering i udlandet.

"Bankpakke 3 anvendes kun, hvis ikke der kan findes en privat løsning," siger Brian Mikkelsen, som nu på fredag vil fremsætte et lovforslag, der genindfører en variant af medgiftsordningen. Det betyder, at man kan sælge et nødlidende pengeinstitut til en privat spiller med en medgift fra Indskydergarantifonden.

Dermed vil det være branchen selv, der betaler medgiften, fastslår Brian Mikkelsen.

"Det er en betingelse, at medgiftsmodellen kun anvendes i tilfælde, hvor det er økonomisk mest fordelagtigt for Indskydergarantifonden i forhold til Bankpakke III. Den foreslåede ændring vil således betyde, at sektorenselv afholder eventuelle omkostninger til en medgiftsordning i regi af Indskydergarantifonden," siger han.Bankpakke 3 har været under skarp beskydning, fordi de danske særregler lader indskydere tabe penge på seniorgæld. Dermed er de danske banker langt dårligere stillet, når de skal sælge deres obligationer på de internationale finansmarkeder.I februar fik en række danske banker skåret toppen af deres kreditvurdering hos det internationale rating bureau Moody's, efter at Amagerbankens kollaps beviste over for alle, at Danmark er villig til at lade indskydere lide tab.

Branchen har lige siden tryglet politikerne for at bløde reglerne op og afslutte den danske enegang på området. Indtil videre har den politiske melding imidlertid været, at Bankpakke 3 ville bestå i sin nuværende form.