Minister: Vi kan ikke være tilfredse

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) mener, at Danmark har en klar interesse i, at industrien lægger kliniske forsøg i Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kliniske forskning har det grundlæggende godt i Danmark, mener sundhedsminister Jakob Axel Nielsen. Men han erkender, at Danmark står over for udfordringer i konkurrencen med fremadstormende lande som Kina og Indien.

»Jeg er stærkt optaget af, at vi står stærkt på det her område. Der er ingen tvivl, at vi står over for nogle udfordringer, vi skal tage meget alvorligt, blandt andet at det er mere attraktivt at gennemføre kliniske afprøvninger nogle steder i udlandet. Det kan vi ikke være tilfredse med, for vi har en klar interesse i, at industrien lægger sine forsøg i Danmark,« siger Jakob Axel Nielsen til Berlingske Business.

To initiativer
Derfor har Sundhedsministeren for nylig søsat to initiativer. Dels er der sat gang i et arbejde, som skal sikre, at procedurerne omkring godkendelse af lægemiddelforsøg er smidige og hurtige, dels har Jakob Axel Nielsen nedsat et såkaldt Nationalt Samarbejdsforum for Sundhedsforskning, hvor alle relevante parter er samlet. Én af opgaverne er at komme med forslag til, hvordan den kliniske forsknings position i sygehussektoren kan styrkes.

Klinisk forskning sorterer dels under Sundhedsministeriet, dels under regionerne. Og regionerne skal også på banen, hvis opgaven skal løftes, mener ministeren.

»Regionerne skal sikre, at den kliniske forskning prioriteres på sygehusene og integreres i den kliniske hverdag. Det vil gøre hospitalerne til mere attraktive arbejdspladser og være afgørende for, at den kliniske kvalitet kan være høj fremadrettet,« siger Jakob Axel Nielsen.

Til gengæld vil han ikke umiddelbart love flere penge til området.

»Man skal huske på, at vi allerede med globaliseringsaftalen har hældt milliarder på forskningen og desuden står over for en historisk investering i nye sygehuse for 40 mia. kr.,« siger ministeren.