Minister varsler skub i vandeventyr

Inden længe præsenterer regeringen en lovgivning, der skal lægge flere af danske vandselskaber sammen. Det skal skabe eksport og flere job.

I forhold til andre lande har Danmark mange små forsyninger. Det sætter os ud af spillet på det globale marked. En udvikling som en ny lovgivning skal ændre på.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det danske vandeventyr har potentiale til en stærk global position. Potentiale der langt fra bliver udnyttet, fordi Danmarks vand- og spildevandssektor er spredt på flere end 3.000 små kommuner.

Miljøminister Ida Auken (SF) vil nu ændre lovgivningen, så Danmark får en langt stærkere plads på det globale marked. Det skriver Børsen.

Initiativet fra miljøministeren kommer efter, at Danmark i en række år har mistet markedsandele i udlandet for vand og vandløsninger.

Det er ikke kun ministeren, der er i gang med at styre mod en fusionsbølge i Danmark. Forsyningsvirksomheden i hovedstaden Hofor er allerede begyndt at gå nye veje.

»Det betyder noget for kraften til at tænke nyt. Når du bliver større, får du styr på din drift, og du får noget ledelseskraft frigjort til, hvordan man kvalitetsudvikler. Det er jo selskaber som os, der kan sætte kræfter af til at prøve nye ting for eksempel at blødgøre vand. Et lille selskab med to-tre håndfulde medarbejdere vil have svært ved at nå dertil,« siger direktør i Hofor, Frank Brodersen, til Børsen.

Det er netop sammenlægningen af små vandselskaber, der skal få Danmark til at gå forrest i udviklingen af nye løsninger. Ifølge Ida Auken (SF) er det svært at nå de mange mål, hvis man står alene. 

En melding som vandværkerne bakker op om. Vandværkernes forening, Danva, kan godt se, at det er de største spillere, der for alvor slår igennem i forhold til eksport og teknologiudvikling.

»Det er ikke, fordi de mindre ikke vil, men de har simpelthen ikke ressourcerne til hverken at indgå i teknologiudviklingen eller at understøtte eksport ved at sende folk med ud med nogle af de danske produktionsvirksomheder,« siger Danva-direktør Carl-Emil Larsen til Børsen.

Der er endnu ikke lagt en konkret plan frem, men den nye lovgivning skal lægge en linje for langt flere innovative løsninger til vandbehandling. Som lovgivningen ser ud nu er der en alt for stram styring af vandselskaberne i Danmark.