Minister var orienteret om hul i sol-lov

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) var orienteret om et muligt hul i solcelleloven, inden loven blev vedtaget. Det går stik imod, hvad ministeren tidligere har forklaret.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard blev tirsdag krydsforhørt i et timelangt samråd. Ved siden af sad Energiudvalgets formand, Steen Gade (SF). Foto: Keld Navntoft Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg husker ikke at være blevet orienteret.«

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) lagde allerede et forbehold ind, da han udtalte sig om sagen til Berlingske Business i sidste uge, og nu står det klart. Ministeren huskede forkert. Han var orienteret om det såkaldte »hul« i solcelleloven omkring sammenkobling af store anlæg, før loven blev vedtaget.

De overraskende nyheder fik i går Enhedslisten, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti til at krydsforhøre ministeren i et timelangt samråd om sagen.

»Jeg har gravet både i min hukommelse og i computer, mails osv. Og jeg mindes ikke, at jeg var orienteret, før tredjebehandlingen af det her lovforslag,« sagde Martin Lidegaard (R) til Berlingske Business for få dage siden.

Men tredjebehandlingen fandt sted den 19. december – og ifølge en ny redegørelse fra Energistyrelsen blev ministeren allerede orienteret i et bilag den 9. december. Altså ti dage før. Redegørelsen blev fremlagt på samrådet i går.

Datoerne er vigtige, fordi den vedtagne lov og »hullet« i den potentielt kan koste den danske statskasse syv mia. kroner. Eller sågar det dobbelte, viser et notat fra Energistyrelsen. Årsagen er, at det omtalte hul i solcelleloven åbner mulighed for at koble flere store solcelleanlæg sammen og derved omgås en grænse på 400 kW. Netop en udbygning inden for de rammer kunne ifølge Energistyrelsen koste dyrt. 

Den endelige regning til statskassen vil fremgå af en opgørelse, som ifølge ministeren vil blive fremlagt før tredjebehandlingen af solcelleloven i næste uge.

I bagklogskabens lys

På det åbne samråd ændrede klima- og energiministeren i går forklaring.

»Ja, det kunne da godt være – i bagklogskabens krystalklare lys – at jeg ud af det bilag skulle have vidst, om der kunne komme et stort hul i loven. Det kan man måske mene. Men der er i hvert fald overhovedet ikke tale om, at jeg er blevet gjort opmærksom på, at der er et problem, at det er blevet indstillet, at jeg skulle gøre noget ved det, eller at jeg på nogen måde har misinformeret hverken forligskredsen eller Folketinget. Det synes jeg bestemt ikke, man kan konkludere på baggrund af det,« sagde ministeren under samrådet.

De gentagne ændringer af solcelleloven har ifølge formanden for Dansk Solcelleforening, Jørn Bue Madsen, kostet to tredjedele af branchen livet, og han kalder den førte politik »uanstændig«.

I krydsforhøret blev der ikke lagt fingre imellem.

»Det er en meget alvorlig sag, og det ligner faktisk indholdet i det samråd, vi havde med en anden radikal minister, som satte sig selv i voldsomme problemer ved ikke at fortælle hele sandheden med det samme,« sagde Venstres Ejvind Vesselbo under samrådet med henvisning til det famøse samråd med den tidligere kulturminister Uffe Elbæk (R) i sagen om en række arrangementer på en cirkusskole. Sagen endte med at koste Elbæk ministerposten.

Dybt kritisabelt og uacceptabelt

Enhedslisten og Venstre har indkaldt til endnu et samråd om sagen, før en ændring af solcelleloven efter planen tredjebehandles på tirsdag.

»Vi mener, at det er dybt kritisabelt og uacceptabelt, at vi ikke er blevet orienteret om disse mulige problemer, for nu står det jo klart, at de har været kendt i ministeriet,« siger Per Clausen, energiordfører for Enhedslisten.

Det fremgår som beskrevet af et bilag forelagt klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) den 9. december, at solcelleloven muligvis skaber rum for opførelse af meget store solcelleanlæg. Men ministeren var altså ifølge eget udsagn ikke »opmærksom« på problemet.

Den forklaring køber Venstres energiordfører, Lars Chr. Lilleholt, ikke. »Vi mener, at ministeren burde have delt sin viden med forligskredsen og Folketinget. Ministerens manglende orientering har ført til, at privatpersoner har tabt penge, at virksomheder er gået konkurs, og at der vil blive opført en række store solcelleanlæg, som aldrig har været intentionen,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Enhedslisten bestemmer

I sidste ende er det op til Folketinget, hvilke konsekvenser sagen skal have. Det understreger Tim Knudsen, professor emeritus på Statskundskab ved Københavns Universitet.

»Hvis Folketinget reagerer kraftigere, så er det mindste, man kan gøre, at give ministeren en næse. Det næste skridt er et mistillidsvotum. Men hvis bare et mistillidsvotum bliver antydet, plejer ministeren at gå af. Nu er det afgørende, hvor alvorligt Folketinget vurderer, at det her er. Helt konkret er det afgørende, hvad Enhedslisten siger,« siger han og tilføjer:

»Ministeren vil nok blive tvunget til at påvise, at der er foretaget ændrede forretningsgange i ministeriet for at undgå en lignende situation en anden gang. Nu er det store beløb, det drejer sig om, og det kan godt skærpe oppositionens blodtørst. Men hvis ministeren har et flertal i ryggen, så kan de både råbe og skrige.«

Ændringen af solcelleloven tredjebehandles efter planen på tirsdag. Inden da vil der som sagt blive afholdt endnu et åbent samråd om sagen.