Minister til virksomhederne: Hjælp os med Bangladesh

Handelsminister Pia Olsen Dyhr beder danske tøj- og tekstilvirksomheder skrive under på den internationale Bangladesh-aftale som et led i at lægge pres på den bangladeshiske regering.

Tilslut jer den internationale aftale, lyder det på gentagne opfordringer fra handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) til den danske tekstilbranche. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forholdene for de bangladeshiske tekstilarbejdere er på dagsordenen på et møde mellem EUs handelsministre i Luxembourg i dag. Forud for mødet har den franske og hollandske handelsminister rost Danmark for at have taget initiativ til den såkaldte partnerskabsaftale mellem den danske tekstilindustri og regeringen.

Men den nationale partnerskabsaftale er langt fra lige så vigtig som den internationale aftale om brand- og bygningssikkerhed i Bangladesh, som fagforbundene Uni Global Union og Industriall står bag. Og som over 40 virksomheder såvidt har skrevet under - dog ingen danske.

Derfor opfordrer handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) endnu en gang de danske tøj- og tekstilvirksomheder som Jysk, Bestseller og PWT Group (Tøjeksperten) til at skrive under:

»De danske virksomheder skal være opmærksomme på, at EU har et særligt øje på Bangladesh lige nu, hvor vi lægger et stigende pres på den bangladeshiske regering. Den opgave må de danske virksomheder meget gerne løfte sammen med os,« siger hun til Berlingske Business.

Får selv chancen

Efter gentagne opfordringer fra den danske minister har såvidt ingen af de danske virksomheder tilsluttet sig aftalen. Hele branchen mødes igen den 24. juni for at gennemgå den internationale aftale endnu en gang, og i begyndelsen af juli er der deadline, hvis de danske virksomheder vil deltage i det videre arbejde med at sikre forholdene i Bangladesh ad denne vej.

Pia Olsen Dyhr udelukker ikke, at der kan blive lovgivet om emnet, hvis de danske virksomheder undlader at skrive under:

»Men jeg synes, at man skal vente med at diskutere lovgivning. Det er vigtigt, at virksomhederne får lov til at kigge på det selv i første omgang,« siger hun og henviser til, at der allerede er love inden for CSR, virksomhedernes sociale ansvar.

Handelsministeren understreger desuden, at Bangladesh er et udviklingsland, og at Danmark spiller en vigtig rolle som donor.

»Samlet set er det vigtigt for os, at vi ikke skræmmer virksomhederne væk fra landet. Tekstilsektoren i Bangladesh har løftet millioner ud af fattigdom, ikke mindst kvinder, hvilket betyder særligt meget i et lands muligheder for at få en holdbar social og økonomisk udvikling. Dertil kommer, at en konkurrencedygtig tekstilsektor i Bangladesh også er i vores interesse. Det skaber vækst og beskæftigelse inden for vores meget vigtige tekstilsektor. Det handler her om at få løftet den sociale og miljømæssige barre for denne økonomiske konkurrence, så den foregår på nogle rimelige og menneskeværdige betingelser,« siger ministeren.

Store navne som H&M, Inditex, Benetton, Puma og Lidl har sammen med ca. 40 andre virksomheder skrevet under på den internationale aftale, som de danske tekstilfirmaer endnu ikke har tilsluttet sig. Nogle af de danske virksomheder såsom Jysk og Coop er medlem af organisationen BSCI, der blandt andet står for at koordinere fabriksbygninger, og argumenterer, at der vil være overlap mellem de to tiltag. Såvidt har BSCI ikke afgjort med sig selv, om organisationen støtter op om den internationale brand- og bygningssikkerhedsaftale.