Minister til kamp for grøn milliardafgift

EU-Kommissionen vil skærme udenlandsk el mod den danske PSO-afgift. Frem mod 2020 er der milliarder på spil. Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen kastede sig i går ind i kampen.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kampen for den danske støtte til grøn energi er rykket op på ministerniveau. EU-Kommissionen har sat spørgsmålstegn ved, om den grønne danske PSO-afgift er »traktat­stridigt«. Og i går rejste klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) til Bruxelles for at overbevise konkurrencekommissær Joaquín Almunia om, at PSO-systemet skam ikke strider mod nogen konkurrenceregler.

Samtidig viser nye beregninger, at Kommissionen kan ende med at spænde ben for danske afgifter for flere milliarder kroner frem mod 2020. Berlingske Business har været i kontakt med Kommissionens konkurrencekontor (DG Competition). Her går bekymringen over det danske PSO-system på, at den grønne afgift bliver pålagt alt elforbrug i Danmark, mens afgiften kun støtter dansk produceret el. Derfor kan ordningen ifølge Kommissionen være konkurrenceforvridende. Ifølge Berlingske Business’ oplysninger ser Kommissionen mindst to oplagte løsninger:

Enten skal PSO-systemet helt afskaffes og omlægges til en generel indkomstbeskatning. Eller også skal el produceret i udlandet undtages fra PSO-afgift for at undgå konkurrenceforvridning.

Minister i Bruxelles

Beregninger på baggrund af data fra statens selskab Energinet.dk viser, at regeringen forventer at opkræve mellem 350 og 450 mio. kroner årligt i PSO-afgift på udenlandsk el frem mod 2020. 2,7 mia. kroner i alt. Den danske import af el svinger vel at mærke fra år til år, og derfor er estimatet behæftet med usikkerhed. Men det giver et indtryk af problemets omfang.

Hvis Kommissionen gør alvor af sin bekymring, kan regeringen blive tvunget til at lade PSO-afgiften stige på indenlandsk produceret el – eller finde pengene et andet sted.Ifølge Berlingskes Business’ oplysninger var embedsmænd fra Energistyrelsen i Bruxelles hos Kommissionens konkurrencekontor i slutningen af april, hvor de blev informeret om, at det danske PSO-system kunne være traktatstridigt. Siden er sagen rykket med raketfart op i det politiske system, og i går kæmpede klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen altså for den grønne afgift i Bruxelles. Berlingske ville gerne have haft en kommentar fra klima- og energiministeren, men det var ikke muligt torsdag.

Sagen rummer en interessant kobling til regeringens vækstpakke for 2014. En af de store gulerødder i vækstpakken er nemlig en lempelse af den grønne PSO-afgift. Men regeringen offentliggjorde først EU-bomben under energistøtten dagen efter, at man sammen med Venstre havde fremlagt sit fælles vækstudspil.

EU-dom støtter Danmarks sag

Kommissionen rutter ikke med oplysningerne, og det er uklart, hvordan sagen vil udvikle sig herfra.

»Kommissionen er i tæt kontakt med de danske myndigheder for at sikre, at EU-lovgivningen bliver overholdt,« siger Antoine Colombani, talsperson for EUs konkurrence­kommissær, Joaquín Almunia, i en skriftlig kommentar til Berlingske Business.

Det står klart, at konkurrencekontoret har rejst lignende henvendelser til både Sverige, Norge og Tyskland i forhold til deres PSO-støtteordninger. Og den danske klima- og energiminister har varslet, at man vil kontakte vores nabolande for at afklare deres holdning.

Tirsdag i sidste uge afsagde EU-domstolen en dom om grøn statsstøtte, hvor Sverige fik rettens ord for, at det er i orden at nægte et finsk selskab adgang til den svenske statsstøtte til vindkraft. Domstolen bemærker, at det svenske støttesystem kan begrænse konkurrencen på elmarkedet, men at det kan retfærdiggøres, da det tjener et højere formål – at fremme vedvarende energi.

Afgørelsen kan støtte Danmarks sag over for Kommissionen, da den netop handler om retten til at have et nationalt støttesystem til grøn energi.