Minister: TDC kan sagtens købe DONGs fibernet

Intet til hinder for, at TDC kan købe elselskabets net i Nordsjælland, fastslår videnskabsministeren.

Der er ingen løftede pegefingre fra videnskabsminister Helge Sander (V), hvis TDC vil købe DONGs fibernet i Nordsjælland. Foto: Casper Christoffersen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen politikere vil blande sig, hvis Danmarks største teleselskab køber elselskabet DONGs fibernet i Nordsjælland.

Det lover videnskabsminister Helge Sander (V), efter at DONG har sat nettet til salg.

»Hvis adgangsvejene til kunderne samles på færre selskaber, vil den såkaldte infrastrukturbaserede konkurrence alt andet lige blive svækket. Men der er ikke på teleområdet nogen regler, der forhindrer TDC eller andre i at købe andre selskabers fibernet,« fastslår Helge Sander i et svar til den radikale IT-ordfører, Morten Helveg Petersen.

Bekymret for konkurrenceforvridning

Morten Helveg Petersen er bekymret for, at et muligt køb af DONGs fibernet, hvorigennem elselskabet leverer Internet, TV og telefoni i konkurrence med især TDC, vil forvride konkurrencen på bredbåndsmarkedet i Danmark.

DONG Energy (det tidligere NESA) har sat sit fibernet til salg via FIH Erhvervsbank efter at have nedskrevet dets værdi med 152 millioner kroner.

Helge Sander understreger dog i sit svar, at Konkurrencelovens regler om fusionskontrol vil kunne bruges, hvis der på fibernettet er en årlig omsætning på 300 millioner kroner.

TDC ejer i forvejen hele fastnettet i Danmark og driver desuden landets største kabel-TV-net gennem datterselskabet YouSee (det tidligere TDC Kabel-TV).

Mulighed for indgreb består

»Jeg skal understrege, at IT- og Telestyrelsen løbende gennemfører markedsundersøgelser af konkurrencesituationen på telemarkedet og vurderer, om der er behov for specifik regulering for at sikre en effektiv konkurrence på markedet. Hvis en konkret analyse viser, at der er behov for det, kan styrelsen blandt andet pålægge TDC at give andre selskaber adgang til TDCs forskellige net, herunder fibernettet,« siger videnskabsministeren.