Minister slår alarm: Flygtninge uden job smadrer velfærd

Det er al for bekosteligt for staten, når flygtninge efter år i Danmark er uden job, mener beskæftigelsesministeren. Det kan smadre velfærden, lyder det.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver skruet gevaldigt op for forventningerne til trepartsaftalen, der blev indgået i midten af marts. Aftalen skal få langt flere flygtninge i beskæftigelse gennem 32 initiativer, som LO, KL, DA og regeringen er enedes om. Men enigheden og aftalepapiret skal helst vise sig at være hver en forhandlingstime værd.

I hvert fald lægger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) maksimalt pres på parterne i et interview med Dagbladet Børsen. Han mener, at det vil smadre velfærden i kommunerne og forhindre regeringen i at føre dens økonomiske politik, hvis aftalen fejler i bestræbelserne på at få flygtninge i job.

»Det skal virke, for virker det ikke, så kan regeringen ikke nå de økonomiske mål, vi skal, og så vil kommunerne blive smadret i hele deres velfærdsarbejde,« siger den tidligere boss i Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Som sagerne står i dag, er knap 30 procent af flygtninge i job efter tre år i Danmark. Det tal skal ifølge Neergaard Larsen løftes til 50 procent. Ministeren afviser over for Børsen, at det er for uambitiøst og påpeger, at målsætningen skal være realistisk.

Læs trepartsaftalen her.

Det helt store slagnummer i aftalen, som regeringen fæstner dens lid til, er den såkaldte integrationsuddannelse (IGU). Den skal på skelettet af den såkaldte erhvervsgrunduddannelse (EGU) sikre, at flygtninge kommer i praktik og får uddannelse, der kan give adgang til arbejdsmarkedet. Her kommer kommunerne til at spille en central rolle, og derfor vil Jørn Neergaard også følge lokalpolitikernes arbejde med en lup.