Minister skal forklare ophugning af Mærsk-skibe i Indien

SF vil kalde miljøminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd, efter at det i Politiken søndag kommer frem, at A.P. Møller-Mærsk får ophugget to store containerskibe på en strand i Indien.

Mærsk-skibe ender på berygtet indisk strandHensynet til økonomien sender Mærsk-skibe til skrotning på berygtet indisk strand. Det danske rederi vil arbejde for at forbedre forholdene for arbejderne. Der er langt over 100 små værfter på stranden i Alang, hver med plads til mellem to og tre skibe.. (Foto: Mærsk PR/ Ture Andersen/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mærsk PR/ Ture Andersen

Metoden betragtes som farlig for både arbejdernes sikkerhed og miljøet, fordi olie og giftstoffer blandt andet skylles ud i havet.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, vil have klarhed over, om Mærsk har presset den danske regering i sagen.

»Det er for at finde ud af, om Mærsk har fået den danske regering til at presse på i EU for, at man kan få lov til at gøre det i Indien. Det er meget klart, at EU har stillet krav til, hvor man må hugge skibe op i verden, og det er ikke på strande i Indien,« siger hun til Ritzau.

»Så hvis Mærsk har presset den danske regering til at få ændret reglerne, så synes jeg, at det er på tide, at det kommer frem i lyset,« tilføjer hun.

Det er skjulte optagelser fra mediecenteret DanWatch, der dokumenterer, at A.P. Møller-Mærsk benytter sig af metoden, som de frem til februar 2016 selv var imod.

Men med udsigt til at kunne spare en milliard kroner på de op mod 100 fartøjer, der skal skrottes frem mod 2020, har virksomheden, ifølge Politiken, ændret holdning.

Spørgsmål: Det lyder vildt, hvis Mærsk skulle kunne presse regeringen til på den måde at ændre holdning. Er det ikke en vild anklage?

»Det er i hvert fald vigtigt, at vi får frem i lyset, hvordan den danske regering har ageret i denne her sag. Det er ikke en anklage. Det er i virkeligheden et spørgsmål til den danske regering,« siger Pia Olsen Dyhr.

»Nu virker det, som om Mærsk har valgt den lette løsning, og der er det vigtigt at vide, om den danske regering bakker op om det, om den danske regering har arbejdet for det og også arbejder for at ændre EU-regler.«