Minister: Ryanair bryder dansk lovgivning

Flyselskabet Ryanair angriber den danske model, når det giver sine ansatte mundkurv på, mener transportministeren. Det er i strid med dansk lovgivning ikke at må tale om lønforhold, lyder det.

Foto: Nils Meilvang. Transportminister Magnus Heunicke
Læs mere
Fold sammen

Det er langt fra lovligt, når ansatte i flyselskabet Ryanair ikke har lov til at tale om deres løn.

Sådan fastslår transportminister Magnus Heunicke (S), efter avisen.dk beskriver, hvordan Ryanair giver alt fra stewardesser til chefer mundkurv på, så de ikke må snakke om, hvilket beløb de får ind på kontoen i løn hver måned.

»Hvis de oplysninger er korrekte, så ligner det for mig at se et direkte angreb på den danske model,« fastslår Magnus Heunicke og uddyber:

»Det er et helt fundamentalt princip, at vi som lønmodtagere i Danmark blandt andet kan tale med vores tillidsmænd om, hvad vi får i løn og få råd og vejledning fra vores tillidsmænd. Men det må man åbenbart ikke, hvis man er i Ryanair. Og det er altså et brud på den danske model.«

Ifølge transportministeren forstærker de nye oplysninger blot billedet af det irske flyselskabs måde at drive forretning på.

»Jeg har dokumenteret, at Ryanair bruger regelshopping - altså de shopper rundt mellem de europæiske lande for at finde de regler, der er mest lukrative for selskabet og mest elendige og ugennemskuelige for deres medarbejdere. Det her ligner endnu et eksempel på den regelshopping.«

Også Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) mener, at forholdene i Ryanair er dybt kritisable.

»Det her er jo bare endnu et eksempel på, at Ryanair er fuldstændig ligeglade med vores regler, love og aftaler. Ryanair skal have klar besked. Enten retter de ind og respekterer love og overenskomster i det land, de gerne vil drive forretning i, ellers skal de pakke kufferten og smutte,« siger hun i en skriftlig kommentar.