Minister: Regning for overvågning skader ikke så meget

Teleminister Lars Christian Lilleholt (V) tror ikke på milliardregning for at overvåge al danskernes tale- og internetbrug. Det kan blive en politisk møgsag med mængder af sure kunder, som får regningen, siger aktie­analytiker. Telebranchen advarer om risiko for, at mindre selskaber må lukke.

Teleminister Lars Christian Lilleholt tror fortsat, at der vil være et stærkt og godt marked i Danmark for at udrulle bredbånd Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Venstre-regeringens ønske om at genindføre og udvide registreringen af al tele- og internettrafik i Danmark alene i opsætning af udstyr ventes at koste omkring en af de seks milliarder kroner, som telebranchen hvert år investerer i Danmark, frygter teleministeren ikke for fremtiden. Det gør til gengæld en analytiker, for ekstraregningen kommer på det dårligst tænkelige tidspunkt og vil med vished blive sendt videre til kunderne.

Efter pres fra politiet vil justitsminister Søren Pind (V) sidst i marts fremsætte et lovforslag, som tele- og internetudbyderne i Danmark selv anslår at ville koste dem i nærheden af en milliard kroner, hvortil kommer, hvad andre, der udbyder Internet – hoteller, cafeer, retauranter, campingpladser m.m. – skal investere. Det er en sjettedel af, hvad der hvert år bliver investeret i udbygning af mobilnet og faste tele- og TV-net. Mellem 2008 og 2014 er teleinvesteringerne i Danmark næsten halveret til omkring 5,7 milliarder kroner om året.

Dialog med selskaberne

Alligevel tror energi-, forsynings- og klima­minister Lars Christian Lilleholt (V) som øverst ansvarlige for teleområdet i Danmark ikke, at det vil skade bestræbelserne på at få bedre mobil- og internetdækning herhjemme, så man kan bo og arbejde hvor som helst.

»Nej, jeg tror stadig på, at teleselskaberne har nogle kommercielle interesser. Det er fortsat min helt klare opfattelse, at der vil være et stærkt og godt marked i Danmark for at udrulle bredbånd. Selvfølgelig er jeg i dialog med sektoren om de omkostninger, som der påføres den, men vi har også som samfund nogle fælles opgaver, der skal løses. Det er f.eks. logningen, og der kan være andre ting. Det har vi en god dialog med selskaberne om. Min opgave som minister er at opsætte nogle rammevilkår, som gør Danmark til et attraktivt land at investere i, og det er fortsat min opfattelse, at det er attraktivt at investere i udrulning af bredbånd i Danmark,« siger Lars Christian Lilleholt til Berlingske.

Politisk møgsag med sure telekunder

Også selv om telebranchen siger, at det vil koste dem en milliard kroner eller en sjettedel af de årlige investeringer?

»Nu er der megen diskussion om de tal. Justitsministeriet har regnet nogle andre tal ud for, hvad det koster. Det er klart, at alle omkostninger og rammevilkår har indflydelse – det er der slet ingen tvivl om. Men jeg er stadig af den klare overbevisning, at det er – og det skal det også være – en god forretning at udrulle bredbånd, at det kan svare sig og forrente sig for selskaberne,« siger ministeren.

Senioranalytiker hos Sydbank, Morten Imsgard, som følger telebranchen tæt, er derimod bekymret.

»Hvis der virkelig er tale om så store beløb, vil det være en meget stor del af telebranchens samlede investeringsbudget. Jeg kan godt forstå, at sektoren prøver at råbe op om, hvorvidt det er rimeligt at blive pålagt disse udgifter. Selskaberne har ikke bugnende pengekasser, og indtjeningen har ikke været opadgående de seneste år. Det er stik modsat. I sidste ende er de eneste, der kan betale regningen, derfor de danske telekunder. Hvis branchen bliver pålagt disse udgifter, vil den gøre klogt i at sende regningen videre og forklare, at »Kære kunde, det er politisk bestemt, at vi skal foretage os noget, som I ikke får noget ud af«. Det kan hurtigt blive en møgsag rent politisk med tonsvis af sure telekunder,« siger Morten Imsgard til Berlingske.

Oveni kommer regningen på et meget skidt tidspunkt.

»Flere selskaber – heriblandt Telenor og Telia – er ved at skulle genopfinde sig selv, og dette gør det ikke ligefrem lettere at strikke en forretning sammen, der over tid skal blive lønsom. De har bestemt ikke brug for en stor ekstraregning. Skal de bruge penge på logning, som hverken selskaberne eller kunderne får glæde af, vil det gå ud over andre investeringer – nemlig dem, som kunderne reelt ville få glæde af. Investeringsbehovet i telebranchen er stigende, ikke faldende, og det bliver derfor sværere for telebranchen,« siger Morten Imsgard.

Staten risikerer at ødelægge konkurrencen

Alene i 2013 blev der foretaget 3.500 milliarder registreringer af danskernes tele- og internetbrug – altså mere end en gang hvert minut døgnet rundt for hver eneste dansker.

Søren Pind har endnu ikke fremlagt lovforslaget, som Justitsministeriet har bebudet skal forelægges Folketinget i slutningen af marts. Men de store teleselskaber haft møder med konsulentfirmaet Ernst & Young (EY), som til brug for lovforslaget skal anslå, hvad det vil koste tele- og internetudbyderne både at sætte alt udstyret op og at kunne håndtere, at datamængderne vokser med omkring 50 procent hvert eneste år.

»Vi fik bekræftet, at det er lige så voldsomt, som vi har forstået det. Det bliver rigtigt, rigtigt dyrt. Tommelfingerregelen er, at de løbende omkostninger til at holde det i gang er ti procent af det beløb, som man etablerer det for. Oven i hatten kommer så hele lagerdelen, når alle data skal gemmes. De store selskaber rammes rigtigt hårdt, men det vil være enorme summer for en masse små teleselskaber. Man risikerer at presse dem helt ud af det danske marked. Derved påvirker man konkurrencesituationen fra statslig side, og man skal huske, at hvis man presser nogen af de selskaber ud, som lejer sig ind i vores net, så vil vores tab blive endnu større. Vi skal både selv betale for logningen og mister oveni omsætning, fordi vi så mister disse selskaber som kunder. Og det ville jo ikke være ensbetydende med, at vi bare overtager disse selskabers kunde,« siger Lasse Andersen, advokat hos Telia.

Han håber derfor, at der kommer »en reel og saglig dialog« med Justitsministeriet og politikerne.

LÆS MERE