Minister presser på for at få master

Kommunerne må ikke lægge sig i vejen for at få ordentlig mobildækning overalt i Danmark, siger Helge Sander. Kommunerne og teleselskaberne arbejder nu sammen for at få ændret byggereglerne, så sagsbehandlingen kan ske hurtigere. Der kommer 2.300 nye ansøgninger om antenner og master hvert år.

Der ligger i øjeblikket 1.300 ansøgninger om mobilantenner og -master hos kommunerne. I de næste år vil der komme 2.300 om året. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Videnskabsminister Helge Sander (V) presser nu kommunerne for at få stillet de mobilmaster op, som skal sikre, at der er ordentlig dækning på både telefoner og det mobile bredbånd landet over.

»Det er kommunerne, der sidder med nøglen til at sætte turbo på denne udrulning. De kommuner, der bruger diverse betænkeligheder som undskyldning, skal være klar over, at de hindrer kommunens borgere i at tage del i den teknologiske udvikling. Jeg deler derfor teleselskabernes bekymring, når det i dag kan tage dem adskillige måneder at få en byggetilladelse fra kommunen til at sætte en mast eller en antenne op. En lang sagsbehandlingstid bliver imidlertid også et samfundsanliggende, hvis det bremser udrulningen af mobilt bredbånd og avanceret mobiltelefoni,« understreger Helge Sander, som i torsdags holdt møde med både teleselskaberne og kommunerne om spørgsmålet.

Danmark skal ikke overdækkes

Han understreger, at Danmark ikke skal overdækkes med master og antenner.

»Jeg er bestemt ikke fortaler for, at vi skal åbne for ubegrænset udrulning,« siger Helge Sander.

Han afviser imidlertid snakken om, at der skulle være sundhedsrisici med stråling fra mobilmaster. Det fremgår af flere undersøgelser.

»Forskningsresultaterne blev offentliggjort for et år siden, og de bekræfter de tidligere konklusioner, at der ikke kan påvises nogen skadelig påvirkning i forbindelse med mobiltelefoni,« siger ministeren.

Forsigtig optimisme

I teleselskabernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien i Danmark, er direktør Ib M. Tolstrup glad for udmeldingen:

»Det giver grundlag for forsigtig optimisme, når nu ministeren udtrykker forståelse for problemstillingen. Vi oplever, at sagsbehandlingen for selv enkle sager typisk varer seks måneder, hvor de burde tage højst to, og op til to år ved behandling af mastesager, hvor det burde være højst et halvt år,« siger Ib M. Tolstrup.

Man vil nu forsøge at ændre på byggereglementerne, så flere enkle sager kan nå hurtigere igennem.

»Der ligger i øjeblikket omkring 1.300 ansøgninger i kommunerne, og man kan forvente 2.300 nye ansøgninger om året fremover i flere år. En ud af syv sager handler om en mast, resten drejer sig om antenner på mure, gavle og skorstene. Ved master har vi stor forståelse for, at der skal ske en grundig behandling. Men sundhedsspøgelset er der stadig, selv om det blev manet i jorden af danske forskningeresultater, som blev offentliggjort i maj 2008. Typisk er folk meget på vagt, hvor grundværdierne er høje. Men når masten først står der, er folk glade for ordentlig dækning,« siger brancheforeningsdirektøren.

2.000 nye arbejdspladser

Han understreger samtidig, at mobildækningen anslået vil skabe omkring 2.000 arbejdspladser.

»Og det bør jo være interessant for byggesektoren i disse tider. Samtidig baner man vej for det digitale og trådløse samfund,« siger Ib M. Tolstrup.