Minister: Papiret skal ud – nu!

Væk med universitetseksamener på papir, ud med papiret i ministeriet, ind med bedre netforbindelser i hele landet, flere selvbetjeningsmuligheder på nettet og mere IT-undervisning – og mere kontant lokkemad, så flere dropper besøget på rådhuset og klarer sig selv. Den nye videnskabsminister tager fat hos sig selv.

»Jeg har lyst til at komme i gang på mit eget ministerområde,« siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen om sine planer om at afskaffe papiret til fordel for digital kommunikation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen (K), tager nu fat på at udrydde papiret på sit eget ministerområde og er indstillet på at gøre det til et åbent testlaboratorium på mange områder for at komme videre og trække andre kommunale, regionale og statslige myndigheder med.

»Nej, der skal ikke komme flere rapporter. Nu skal der action til, og det er sundt med lidt forventningspres. Jeg har lyst til at komme i gang på mit eget ministerområde, og det er vigtigt, for der er rigtigt mange muligheder. Nu skal der hakkes af, efterhånden som vi når i mål, og den bedste måde at gøre det på er, at vi selv virker som inspirator, begår fejl og prøver tingene af. Vi bliver presset af den næste generation, og derfor skal vi inspirere og friste flere ved at fortælle om de muligheder der er, samtidig med at jeg på mit ministerområde skal stille krav. Ingen skal dog lades i stikken, men vi vil kærligt og venligt inspirere alle til at gå i gang med at udnytte mulighederne,« siger Charlotte Sahl-Madsen og nævner Københavns Kommunes ekstragebyr for flyttemeddelelser modtaget på papir som eksempel.

Hun var som ny minister lidt overrasket over, at universiteterne f.eks. stadig bruger papir til eksamener.

»Det holder ikke! Det er slut. Og det skal tegne hele værdikæden. Når man henter et ansøgningsskema til optagelse og dernæst skal printe det og sende det, er vi ikke i mål,« slår hun fast.

Hun blev også overbevist om, at »det kan vi bare gøre bedre«, da hun på sit første besøg i Forsknings- og Innovationsstyrelsen så »de meterhøje stakke« af papir overalt.

Slagplanen er i hovedtræk, at alle danskere senest i 2020 skal kunne købe en internetforbindelse på 100 megabit i sekundet, uanset hvor i landet de bor og arbejder. Samtidig skal selvbetjeningsmuligheder på nettet og brug af videomøder og medicinske videokonsultationer udvides, og danskernes IT-færdigheder styrkes.

»Vi skal fremme væksten og øge produktiviteten. Her er IT- og telekommunikation det rigtige redskab. Det giver fantastiske muligheder for at øge borgerservicen. Derfor skal vi have det udbredt og brugt endnu mere kløgtigt, for så kan man virkelig eliminere afstanden, så borgerne kan bruge det offentlige når og hvor som helst,« siger videnskabsministeren.

Totalt digitalt

Men alt dette holdes inden for eksisterende budgetter?

»Ja, der ligger et godt eksempel i at gøre tingene anderledes ved at benytte, hvad man allerede har.«

Hun kalder det »et kvantespring«, at pengeinstitutterne på torsdag, 1. juli, lancerer den nye NemID, en fælles adgangskode til såvel netbank som alle offentlige og flere private nettjenester.

»Når man kun skal huske én kode, må det blive meget nemmere, så til december skal vi have tre millioner danske brugere,« slår hun fast.

Charlotte Sahl-Madsen ser den digitale dagsorden brede sig i de øvrige ministerier. Allerede om to år, i 2012, skal al kommunikation mellem det offentlige og erhvervslivet ske digitalt, og fra 2014 skal al kommunikation mellem myndigheder og private være mulig. Hun vil ikke – endnu – lukke for de andre muligheder, men satser på at folk efterhånden vælger digital kommunikation og dermed sparer det langt dyrere personlige fremmøde.

Allerede til efteråret skal der gøres status – og ikke via en rapport.