Minister om Mærsk-handel: Det bedste, der kunne ske

Det er en god nyhed for Danmark, at franske Total har overtaget Mærsks olie- og gasforretning, siger energiminister Lars Christian Lilleholt. Den franske energigigant vil fortsat sikre store indtægter i den danske statskasse, vurderer han.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er glad for, at franske Total mandag har købt A.P. Møller-Mærsks olieaktiviteter.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Det er mindre end et halvt år siden, at regeringen efter måneders intens armlægning med A.P. Møller-Mærsk kunne meddele, at en ny Nordsøaftale var på plads. Mandag står det klart, at det bliver en anden operatør, franske Total, der skal drive aktiviteterne i Nordsøen, efter A.P. Møller-Mærsk tidligere på dagen meddelte, at man har solgt sin olie- og gasforretning til energigiganten.

Og det er en god nyhed, siger energiminister Lars Christian Lilleholt (V), der kalder det en »historisk begivenhed«.

»Jeg er glad for valget af Total. De har signaleret, at de vil samle sine gas- og olieaktiviteter i Danmark, og at man fortsat ønsker vækst og udvikling her. Det er jeg rigtig, rigtig glad for,« siger ministeren.

De senere år har det stået stadig mere klart, at A.P. Møller-Mærsk ønskede at fokusere sine forretninger, og at energidelen var en oplagt division at skære fra. Ministeren glæder sig over, at man med franske Total får en aktør ind, der er blandt verdens største i at udvinde olie og gas.

»Det er den bedste handel, når nu det skulle være. Total investerer ikke op mod 50 milliarder uden at tro på, at her er en god businesscase. Det her er den bedste sikkerhed for, at vi fortsat får indtægter fra Nordsøen, og at aktiviteterne fortsætter deroppe,« siger Lars Christian Lilleholt.

Total har allerede meldt, at man ser Danmark som et oplagt »hub« for sine nordeuropæiske energiaktiviteter, og ministeren ser handlen som »godt nyt« for beskæftelsen inden for gas og olie-sektoren herhjemme.

I en nær fremtid vil Nordsøen dermed mere eller mindre være på udenlandske hænder, efter at først Dong og nu også snart Mærsk vil være ude af området. For Lars Christian Lilleholt betyder dog mindre, hvilket flag der opererer i felterne.

»Jeg kan ikke blande mig i, hvordan kommercielle virksomheder fungerer. Jeg kan konstatere, at der skal mange muskelkræfter til for at operere i Nordsøen, og det både finansielt og teknologisk kræver mange muskler, og det kommer vel til udtryk her,« siger han.

Formelt er det op til ministeren at godkende handlen og den overdragelse af aktiviteter, der vil finde sted mellem Maersk Oil og Total. Selvom ministeren er positiv, er der ikke tale om en »formsag«.

»Aftalen mellem de to er kun få timer gammel, så nu skal vi se tingene ordentlig igennem. Der er tale om store samfundsmæssige værdier, så det skal gøres ordentligt,« siger Lars Christian Lilleholt.