Minister øjner nyt liv for godsrute

Der er komme flere konkrete forslag frem til, hvordan Aarhus-Kalundborg kan bevares, siger transportminister.

Foto: ERNST VAN NORDE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) ser mere optimistisk på chancerne for at bevare en færgerute for lastbiler mellem Aarhus og Kalundborg efter et møde med de to byers borgmestre og et af landets største vognmandsfirmaer.

- Vi er begyndt at få noget konkret på bordet. Jeg synes, at jeg møder stor positivitet, siger han forud for et andet møde om sagen onsdag med trafikordførerne i Folketinget.

Molslinjen lukker den eksisterende rute til september og har allerede solgt sine færger. Blandt andre vognmændene har våndet sig ved udsigten til at skulle køre over Fyn for at komme frem og tilbage mellem Sjælland og Jylland.

Det er en trafik, der vil belaste motorvejen over Fyn og Vejlefjordbroen med ekstra 250.000 lastbilture om året. Og det vil både koste vognmændene, deres kunder og miljøet dyrt, ligesom erhvervsudviklingen vil lide skade, lyder advarslerne.

Transportministeren siger, at Aarhus-borgmester Nicolai Wammen (S) og Kalundborg-borgmester Martin Damm (V) er parate til at se på, om de kan bidrage til en bedre økonomi for færgeruten ved, at deres kommuner selv påtager sig en større del af havneudgifterne.

Vognmandsfirmaet Frode Laursen er med på, at vognmændene også må påtage sig en større udgift, siger Hans Christian Schmidt.

På Christiansborg er holdningen generelt, at der ikke kan blive tale om en egentlig statsstøtte til færgedriften, sådan som for eksempel færgen til Bornholm får.

Men ministeren er åben over for, at staten bidrager med at betale for eksempel for bedre adgangsforhold til havnene.

- En eller anden slags støtte fra staten, vil jeg ikke afvise, kan blive tilfældet, siger transportministeren.

Han siger, at det også er op til Folketingets partier, om redningsforsøget skal lykkes:

- Partierne skal byde ind med, hvad de vil bidrage med. Jeg tror kun, det her kan lykkes, hvis vi løfter i flok.

/ritzau/