Minister: Nu skal det være nemt

Helge Sander beklager bøvl med den digitale signatur og lover, at det bliver let, når den nye, digitale signatur kommer senere i år.

Mange steder på nettet er der høflig selvbetjening hos både det offentlige og private, og her kan man anvende den digitale signatur som fælles adgangskode. Ydermere kan man kryptere - eller kode - sin elektroniske post, så ingen udenforstående kan kikke med i smug. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Nu skal det være nemt at både få og bruge den digitale signatur, så man med en og samme adgangskode kan benytte en lang række muligheder på Internet.

Det lover videnskabsminister Helge Sander (V) efter presseomtale af, hvor meget bøvl der er med at få den nuværende signatur installeret. En offentligt ansat kunne således ikke få sin lønseddel, fordi den kun forelå elektronisk, og kun hvis man brugte digital signatur, hvilket var umuligt at få installeret.

"Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at en borger har haft de oplevelser, som har været beskrevet," siger Helge Sander i et svar til Enhedslistens IT-ordfører, Per Clausen.

Få det til at virke - eller drop dem

Per Clausen har bedt ministeren sørge for, at det DanID-konsortiet, som fra januar i år har overtaget administrationen af den digitale signatur fra TDC, "enten opgraderer deres teknologi og personale, så de kan løse opgaven med den digitale signatur tilfredsstillende, eller fratages denne vigtige samfundsmæssige opgave".

Videnskabsministeren understreger, at der sidst i 2009 indføres en ny, digital signatur, som ikke kræver, at der installeres software på den enkelte PC. Det skulle gøre livet lettere for brugerne.

Den digitale signatur, som er gratis for alle privatpersoner, kan både bruges som adgangskode til mange selvbetjeningstjenester på nettet hos både offentlige og private virksomheder og til at kryptere - altså kode - sin elektroniske post, når den f.eks. fremsendes med personlige oplysninger.