Minister lukker huller i solcellelov

Forligspartierne er blevet enige om at lukke hullerne i solcelleloven.

Energiminister Martin Lidegaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I al hast har klima- og Energiminister Martin Lidegaard (R) fået en aftale på plads med forligspartierne, som lukker hullerne i solcelleloven, der gav mulighed for at lave meget store anlæg på landjorden og på tage.

"Ændringsforslaget er fremsendt til Folketinget her til formiddag, og det bliver offentliggjort senere i dag," oplyser pressechef Claus Kaae-Nielsen fra ministeriet.

Forligspartierne, der tæller alle Folketingets partier undtagen Liberal Alliance, har nikket ja til aftalen efter en ny orientering, der ifølge Berlingskes oplysninger har vist, at der allerede er installeret 640 MW af de 800 MW, man ønsker frem mod 2020.

I løbet af kort tid kunne grænsen på de 800 MW være blevet brudt, hvis man ikke havde lukket hullerne. Det bliver fremadrettet dermed hverken muligt at sammenkoble en lang række mindre anlæg til kæmpeanlæg på landjorden eller tage.

De seneste tal viser, at der ventes installeret store anlæg med en samlet kapacitet på 150 MW under overgangsordningen, mens der allerede er installeret 490 MW under den gamle solcellelov, langt overvejende af private husstande.

Der har ellers været tvivl om, hvorvidt Folketinget kunne nå at få loven på plads, inden Folketinget går på sommerferie den 28. juni. Ikke mindst omfanget af solcelleudbygningen på tage har været uvis. Men da der allerede er nået 640 MW, har forligspartierne ikke set anden udvej end at lukke hullerne, selv om det stadig er uvist præcist, hvor stort problemet ville blive med store anlæg på taget af erhvervsbygninger som stalde og industribygninger.

Dermed vil solenergi i Danmark kun blive udbygget med i alt 160 MW yderligere frem mod 2020, svarende til en grænsen på 20 MW årligt i perioden. Det vil som beskrevet i fredagens Berlingske kunne tage livet af solcellebranchen herhjemme.

»Vi dør. Det siger sig selv 100 procent. Hvis der ikke er støtte til et marked frem til 2020, så er der ikke nogen virksomheder,« sagde Jørn Bue Madsen, formand for Dansk Solcelleforening, i fredagens Berlingske.

I en pressemeddelelse udsendt ved 14-tiden skriver klima- og energiminister Martin Lidegaard:

"Solceller er stadig markant dyrere end andre former for vedvarende energi. Derfor ønsker vi ikke at støtte store produktionsanlæg. Vi gør det nu helt tydeligt, at det kun er boliger, der skal have adgang til den forhøjede støtte. Samtidig sikrer vi med loftet en stabil udbygning med solceller frem mod 2020."

Det er kun Enhedslisten blandt forligspartierne, der mener, at loftet på de 800 MW frem mod 2020 skal løftes.

800 MW solenergi svarer til det årlige forbrug i knap 200.000 husstande, ifølge beregninger fra Dansk Energi.