Minister lover kontrol med dansk overvågning

EU-Kommissionens forslag om bedre kontrol med eksport af også dansk overvågningsudstyr og -software får regeringens opbakning.

Flere danske firmaer eksporterer udstyr og software til overvågning. Nu vil EU skærpe kontrollen med, at det ikke misbruges. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskproduceret udstyr og software, der kan bruges til overvågning, skal ikke kunne misbruges i andre lande med autoritære regimer.

Det lover erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), at regeringen arbejder på at sikre sig mod. Sådan oplyser han i et svar til Alternativets IT-ordfører, René Gade, der har spurgt til regeringens holdning til et nyt forslag fra EU-Kommissionen om kontrol af eksport af produkter med såkaldt dobbeltanvendelse, heriblandt overvågningsteknologi.

»Forslaget indfører kontrol med visse typer af cyberovervågningsteknologi, der bl.a. kan misbruges af undertrykkende regimer til at krænke menneskerettigheder. Regeringen er enig i vigtigheden af at sikre, at eksport af cyberovervågningsteknologi ikke misbruges til at krænke menneskerettigheder i autoritære regimer. Regeringen vil i de kommende forhandlinger om forslaget arbejde for, at problemstillingen adresseres effektivt, herunder at kontrollen får størst mulig effekt globalt,« lover Troels Lund Poulsen i sit svar.

Dansk eksport tidligere i søgelyset

EU-Kommissionen lagde 28. september et nyt forslag frem om at ændre kontrollen med produkter, der også kan misbruges.

Flere danske virksomheder arbejder med overvågningsteknologi og har tidligere været i søgelyset, fordi deres teknologi gør overvågning mulig på hidtil usete måder. Det gælder både i forhold til tvivlsomme regimer og til bl.a. efterretningstjenester som den amerikanske NSA, der siden Edward Snowdens afsløringer har været i vælten for at stå bag massiv overvågning og aflytning af også danskere.

René Gade fra Alternativet havde bedt regeringen om at oplyse, om den vil arbejde for at skærpe eller slække reglerne i EU-Kommissionens forslag.