Minister kaldes i samråd om sag om fyret vvs’er: »Det er helt uacceptabelt«

Sagen om vvs’eren Peter Hjelmgaard, der blev fyret, da han nægtede at skifte fagforening, får nu Venstre til at kalde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd. De Konservative og Liberal Alliance bakker op om kritikken.

 
De ansatte i vvs-virksomheden Christoffersen og Knudsen modtog en sms fra deres tillidsmand, der indkaldte til møde: »Angående manglende medlemskab af vores fagforening«. Peter Hjelmgaard fik sin kollega til at optage mødet. Her taler tillidsmanden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for Venstre, læste artiklen om vvs’eren Peter Hjelmgaard, blev han forarget.

»Jeg synes, det er helt uacceptabelt, at man skal opleve det i 2022 på en arbejdsplads. Det bekræfter desværre, at der er mennesker, der oplever chikane og mobning i hverdagen på arbejdspladsen,« siger Hans Andersen.

Han kalder derfor nu beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd. Både om sagen om Peter Hjelmgaard, men også om fagforeningspres generelt. En ny undersøgelse fra analysefirmaet Wilke foretaget for Krifa viser, at 12 procent har oplevet at blive presset i forhold til at skifte fagforening.

»Frit valg af fagforening er en del af lovgivningen og de rettigheder, man har. Vi vil have ministeren på banen med konkrete forslag til, hvordan han vil sikre, at der er et reelt frit valg af fagforening,« siger Hans Andersen.

Sagen drejer sig om vvs'eren Peter Hjelmgaard. Berlingske har kunnet fortælle, at Peter Hjelmgaard blev fyret efter at have nægtet at skifte fagforening til Blik- og Rørarbejderforbundet.

Først nåede han dog at dokumentere forløbet med skjulte optagelser.

Optagelserne viser blandt andet, at Peter Hjelmgaard på et møde med sin chef blev forsøgt presset til at skifte, og at Peter Hjelmgaards tillidsmand på et fagforeningsmøde fortalte, at det var aftalt med firmaet at fyre Peter Hjelmgaard.

K og LA bakker op om kritikken

Hos Liberal Alliance vækker sagen også stor utilfredshed. Formand Alex Vanopslagh siger, at pres og tvang på arbejdspladser er udtryk for en rådden kultur og et dårligt arbejdsmiljø.

»Jeg bliver altid så trist, når jeg ser eksempler på fagforeningspres. Det er udansk, og det hører ingen steder hjemme. Jeg synes, at fagforeningerne skal sætte hårdt ind mod disse tvivlsomme metoder og få ryddet op i egne rækker. De bedste fællesskaber er nu engang de frivillige,« siger Alex Vanopslagh.

Hos Det Konservative Folkeparti fortæller beskæftigelsesordfører Niels Flemming Hansen, at han er rystet over sagen og bakker op om samrådet.

»Et er, at det har infiltreret virksomheden på medarbejdersiden, men at det også har infiltreret på ledelsesniveau, viser, at man som medarbejder er i fagforeningernes vold. Det er grænsende til, hvad der moralsk er forkasteligt,« siger han:

»Ministeren er glad for den del af fagbevægelsen, vi taler om her, så det ville være dejligt, hvis han i det mindste tog en kammeratlig samtale med dem,« siger Niels Flemming Hansen.

Berlingske har forsøgt at få et interview med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, men dette har ikke været muligt. I stedet har han sendt en skriftlig kommentar.

»Chikane og mobning på arbejdspladsen er naturligvis uacceptabelt, og det er arbejdsgiverens ansvar at forebygge mobning og chikane på arbejdspladsen, uanset hvad årsagen måtte være. Jeg ser frem til samrådet,« skriver Peter Hummelgaard.