Minister indkaldt til samråd om løndumping i PostNord

Socialdemokratiet har kaldt transportminister, Ole Birk Olesen (LA), i samråd om anklager mod PostNords for løndumping.

Ministerie overdragelse
Hans Christian Schmidt overdrager transport-, bygnings- og bolig-ministeriet til Ole Birk Olesen. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Kritikken af statsejede PostNord raser i øjeblikket i Sverige, hvor det er kommet frem, at underleverandører benytter sig af underbetalt østeuropæisk arbejdskraft. Den danske stat ejer 40 procent af PostNord, mens den svenske stat ejer 60 procent.

Oveni kritikken har fagforeningen HK udtrykt bekymring om, hvorvidt noget lignende sker i Danmark. En underleverandør til PostNord Danmarks regnskabsafdeling nægter nemlig at indgå overenskomst med fagforeningen.

Samtidig siger topchef i PostNord Danmark, Peter Kjær, at postselskabet ikke vil garantere, at danske løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt for de ansatte i selskabet.

Det får HK til at mistænke virksomheden for ikke at overholde danske løn- og arbejdsvilkår og får nu postordfører Christian Rabjerg Madsen fra Socialdemokratiet til at indkalde transportminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om PostNord.

»Det er fuldstændigt uacceptabelt, hvis en statsejet virksomhed medvirker til løndumping eller socialdumping,« siger han og tilføjer om årsagen til indkaldelsen:

»Når vi hører, at PostNord benytter sig af socialdumping i Sverige, og vi samtidig hører at HK har mistanke om, at noget lignende foregår i Danmark, så er vi nødt til at komme til bunds i sagen,« siger Christian Rabjerg Madsen.

Intet ønske om overenskomstkrav

Det er dog ikke Christian Rabjerg Madsens ønske, at PostNord stiller krav om overenskomster til deres underleverandører.

»Det jeg forholder mig til er, om der er overenskomstlignende vilkår. Om der er danske løn- og arbejdsforhold, og om der er pensionsordninger. Det skal en virksomhed som PostNord naturligvis både i Sverige og Danmark stille krav om,« siger Christian Rabjerg Madsen.

Han håber i stedet, at transportministeren vil tage sagen meget alvorligt og efterfølgende via dialog med PostNord gøre det klart, at virksomheden på ingen måde må medvirke til socialdumping i Danmark eller Sverige.