Minister håber på hurtig Tyra-afklaring

Selv om Maersk Oil fredag fortalte om sine planer for at lukke ned for Tyra-feltet, fortsætter forhandlingerne stadig, forsikrer energiminister, der håber på afklaring i begyndelsen af det nye år.

Selskabet meddeler således, at man vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen i oktober 2018. Op til årsskiftet har der været forhandlet om en forlængning af aftalen om gasfeltet, men Mærsk vurderer ikke, at det er muligt at køre videre på en økonomisk rentabel måde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Ingvardsen/Mærsk Olie og Ga
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtiden for det vitale dansk gasfelt Tyra ser i disse dage aldeles usikker ud.

Fredag meddelte Maersk Oil, at man vil lukke Tyra-feltet i Nordsøen i oktober 2018. Op til årsskiftet har der været forhandlet om en forlængelse af aftalen om gasfeltet, men Mærsk vurderer ikke, at det er muligt at køre videre på en økonomisk rentabel måde. Det skyldes blandt andet omfattende omkostninger til vedligeholdelse af feltet.

Gasfeltets skæbne ligger blandt andet i hænderne på den danske energi, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), og han tror på en snarlig afklaring af situationen.

»Drøftelserne mellem regeringen og Maersk er stadig i gang, og vi håber på at kunne nå en endelig afklaring i starten af det nye år. Derudover har jeg ingen yderligere kommentarer,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Ministeriet kalder Maersk Oils udmelding for naturlig konsekvens af tidligere medlinger.

Allerede tilbage i april lød det fra Mærsk, at man vil lukke ned for produktionen, hvis der ikke blev fundet en aftale af 2016.

»Produktionen fra Tyra Øst og Vest vil lukke ned fra oktober 2018, hvis ikke det i løbet af 2016 lykkes at identificere en økonomisk rentabel løsning,« sagde Martin Rune Pedersen, der er direktør for Maersk Oil Denmark til Berlingske Business dengang.

Det helt centrale spørgsmål på Tyra-feltet har været holdbarheden af platformene. Det skyldes såkaldt indsynkning, der betyder, at platformene synker i takt med, at undergrunden under bliver udvundet. Siden 1987 er den sunket fem meter ned i Nordsøen. Det danske olieselskab oplyser, at der er blevet investeret mere end én milliard kroner på at forstærke strukturerne de sidste 15 år, men at det ikke er nok til at sikre en sikker produktion på Tyra-feltet.

Feltet står helt centralt i den danske produktion af naturgas. Omkring 90 pct. af al dansk naturgas går således gennem feltet, der blev fundet i 1968 og har været i produktion siden 1984. Og finansminister Kristian Jensen (V) fortalte torsdag, inden Maersk Oils lukningsplaner kom frem, om feltets store betydning:

»Vi er fuldt ud klar over Tyra-feltets betydning ikke bare for Vestjylland og Esbjerg-området, men for hele Danmarks økonomiske udvikling, og det er sådan set derfor, vi forhandler,« sagde han til Berlingske Business i går torsdag.

Den resterende mængde gas i hele den danske del af Nordsøen har således en nutidsværdi på omkring 110 milliarder kroner - og 90 procent af gassen går gennem Tyra-feltet.

Maersk er operatør for anlægget, som ejes af DUC (Dansk Undergrundskonsortium). DUC består af Shell (36,8 pct.), A.P. Møller-Mærsk (31,2 pct.), Chevron (12 pct.) og Nordsøfonden (20 pct.)

 

LÆS MERE