Minister: Grønne ambitioner må vige for erhvervslivet

Danmark har i de seneste årtier lagt så stor vægt på at være grønt foregangsland, at vi nu er nået til et punkt, hvor vi må drosle miljøambitionerne ned til fordel for erhvervslivet.

Foto: Simon Læssøe. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen fotograferet ved ministeriet.
Læs mere
Fold sammen

Sådan lyder budskabet fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) på konferencen, Danish Maritime Forum, som afholdes i København.

»I Danmark, når vi taler om miljøet, har vi haft enorme ambitioner om at være frontløber. Men det har skabt udfordringer for danske selskaber. Selvfølgelig bliver vi nødt til at udvikle nye løsninger. Men selskaberne skal kunne betale for det og samtidig være konkurrencedygtige,« slog Troels Lund Poulsen fast over for konferencedeltagerne.

Det har blandt andet kostet på jobfronten for Danmark at være et grønt foregangsland, mener ministeren.

»Vi er nået dertil, at der er en større grad af grøn realisme, der rammer os. Fordi vi har taget så mange førerpositioner, har vi også været med til at eksportere arbejdspladser ud af landet,« siger Troels Lund Poulsen til Ritzau Finans.

»Det er klart, at det er en balancegang, fordi nogle af de nye grønne teknologier, vi har investeret i også begynder at skabe arbejdspladser. Men det kan ikke nytte noget at være grøn, hvis du går konkurs,« uddyber han.

Som eksempel nævner han PSO-afgiften, der ifølge ministeren presser dansk industri unødigt meget.

Også den danske shippingindustri har ifølge ministeren været offer for skiftende danske regeringers grønne ambitioner.

»Da jeg var miljøminister, var vi med til at støtte flere projekter, blandt andet for, hvordan man kunne få motorerne til at sejle længere på literen. Der tror jeg, at vi skal have et tættere samarbejde med nogle af de private aktører omkring med hensyn til at kommercialisere vores løsninger. Der er vi for dårlige,« mener Troels Lund Poulsen.