Minister glædes over unges iværksætterdrømme

Vi skal have flere unge akademikere til at starte egen virksomhed, mener uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen, der glædes over, at interessen for iværksætteri blandt unge vokser.

Sofie Carsten Nielsen, uddannelses- og forskningsminister fra Det Radikale Venstre tror på, at iværksætteri kan være med til at bekæmpe dimittendledigheden: Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halvdelen af landets universitetsstuderende finder en karriere som iværksætter mere attraktiv end en lønmodtagerkarriere. Samtidig mener tre fjerdedele, at uddannelsessystemet bør ruste studerende bedre til at blive iværksættere. Det viser en undersøgelse fra Ase.

Og det er gode nyheder, mener uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R).

»Jeg er rigtig glad for, at der er så mange studerende, som efterspørger - for det er jo det, de gør - muligheden for i højere grad at få iværksætterkompetencer. Det er et virkelig godt tegn, for det betyder, at der er flere studerende, som gerne vil. Sådan har det ikke været tidligere,« siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

Uddannelsesministeren tror på, at iværksætteri kan være med til at bekæmpe dimittendledigheden:

»Vi skal have flere unge akademikere med en masse viden til at ville starte noget selv, så de i stedet for at skulle gives et job, selv kan skabe et job. Vi ved også, at virksomheder, der ansætter akademikere, eller som bliver startet af akademikere, de har også større sandsynlighed for at vokse. Så der er alle mulige gode udgangspunkter, men vi skal have flere til at gøre det,« siger Sofie Carsten Nielsen.

På baggrund af Ases undersøgelse foreslår den tværfaglige a-kasse at indføre en ny type iværksætterlån for at få flere studerende til at gøre drømmen om at blive sin egen arbejdsgiver til virkelighed.

»Det er helt oplagt at benytte den enorme iværksætterlyst blandt studerende som et af midlerne til at bekæmpe dimittendledigheden. Det foreslår vi, at man gør ved at indføre et statsgaranteret opstartslån,« siger politisk chef i Ase Thomas Telving.

Forslaget om et iværksætterlån bliver også varmt modtaget blandt de studerende. Ifølge Ases undersøgelse vil det for 17 procent i høj grad øge tilbøjeligheden til at starte virksomhed umiddelbart efter studiet, mens 46 procent angiver, at det i nogen grad vil øge deres tilbøjelighed.

Thomas Telving mener også, at et lån frem for en SU-model har åbenlyse samfundsøkonomiske fordele.

»Og man kan formode, at det, at der er tale om et lån, samtidig vil udgøre en indbygget sorteringsmekanisme, som sikrer, at de, der benytter det, selv tror på deres forretningsidé,« siger han.

Ases undersøgelse er besvaret af knap 1.000 universitetsstuderende.