Minister fastholder grøn dukserolle

Grøn dansk dukserolle er »dum og dyr«, lyder det fra Det Miljøøkonomiske Råd. Klima- og energiministeren afviser kritikken, som lander midt i en diskussion om afgifter for over 60 mia. kroner.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen har ikke noget bud på, hvornår aftalerne om de to milliardafgifter ventes forhandlet på plads. ?Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jamen, han har jo ikke noget tøj på.«.

Den lille dreng ser måbende på kongen, mens han går nøgen igennem byen i den tro, at han er klædt i de smukkeste stoffer. På samme måde afslører vismændene i Det Miljøøkonomiske Råd, at den danske klima- og energiindsats rammer helt skævt.

Sådan lyder udlægningen fra overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der til daglig er professor i økonomi ved Københavns Universitet.

»Vi ser os selv lidt som drengen i Kejserens nye klæder,« siger han og forklarer:

»Danmarks støtte til vedvarende energi ud over EU-kravene gavner ikke klimaet, medmindre det europæiske CO2-kvote-system bryder helt sammen. Og det tror vi ikke på, at det gør.«

Pointen er, at Danmarks ekstraordinære klimaindsats ikke vil reducere CO2-udledningen på europæisk plan – i stedet vil man blot flytte CO2-udledningen til virksomheder i andre lande, som er omfattet af kvote-systemet.

Verdensfjerne anbefalinger

Det Miljøøkonomiske Råd slår i en ny rapport fast, at Danmarks ambitioner om at bære den grønne førertrøje både går ud over konkurrenceevnen og beskæftigelsen, mens de reducerer velstanden og giver forbrugerne højere elpriser.

Af samme grund anbefaler rådet blandt andet, at Danmark udfaser støtten til vedvarende energi og genovervejer havmølleparkerne Horns Rev 3 og Kriegers Flak. Samtidig bør man fokusere en eventuel ekstra klimaindsats uden for industrier omfattet af EUs CO2-kvotesystem.

Men økonomerne kunne godt have sparet sig deres anstrengelser, hvis det stod til klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) – og han føler sig ikke afklædt.

»Jeg opfatter ikke de her anbefalinger fra Det Miljøøkonomiske Råd som noget, der kan trække paralleller til en populær eventyrfigur. Jeg synes, det er verdensfjernt,« siger Rasmus Helveg Petersen, da han tager imod på sit kontor i Klima- og Energiministeriet.

Ministeren beklager, at rådet ikke kommer med anbefalinger til den klima- og energipolitik, som et bredt flertal i Folketinget står bag. I stedet peger rådet på, at de politiske målsætninger burde skiftes ud.

»Jeg synes, de rammer uden for skiven, og vi kommer ikke til at følge de her anbefalinger. Det kan jeg sige ret klart, at vi fortsat vil gå forrest i klimaindsatsen og være front-løber på eksporten af grøn energi,« siger han.

Politisk kamp om afgifter

Rapporten lander midt i heftige politiske diskussioner om finansieringen af den grønne omstilling i Danmark.

Rasmus Helveg Petersen har meldt ud, at han er klar til at omlægge den såkaldte PSO-afgift, så den ikke rammer energitunge virksomheder og brancher som gartnerier, fødevarebranchen og cement-, plast- og jernindustrien nær så hårdt.

Samtidig har hans ministerkollega i Skatteministeriet, Morten Østergaard (R), sagt, at han er villig til at finde et alternativ til den udestående del af varmeafgiften med det lange navn »forsyningssikkerhedsafgiften«. Regeringens ene forligspartner de Konservative vil betale for varmeafgiften ved at sløjfe en årlig grøn check til danskere med indkomster under knap 370.000 kroner. Dansk Folkeparti vil i stedet nedbarbere »mindre vigtige« initiativer i energiaftalen.

Samlet vil forsyningssikkerhedsafgiften ifølge Energistyrelsen løbe op i knap 17,8 milliarder kroner frem til 2020. Styrelsen regner lige nu på nye fremskrivninger af PSO-afgiften, da de hidtidige antagelser har vist sig ikke at holde stik. Friske beregninger fra EA Energianalyse og Det Miljøøkonomiske Råd viser til gengæld, at PSO-afgiften i alt vil koste de danske virksomheder og privatkunder over 45 milliarder kroner frem til 2020.

60 milliarder i spil

I alt drejer diskussionen sig altså om energiafgifter for mere end 60 milliarder kroner, men Rasmus Helveg Petersen tager situationen med ophøjet ro. Han afventer beregninger af, hvor meget en omlægning af PSO-afgiften vil koste samt politiske forhandlinger, der skal vise et alternativ til forsyningssikkerheds-afgiften.

»Vi har set en udmøntning af forsyningssikkerhedsafgiften, og jeg er enig med min ministerkollega i Skatteministeriet i, at den ikke bliver lov. Men det betyder ikke, at der er reduceret i de effekter, vi skal opnå med energiaftalen,« siger han.Men er det ikke alvorligt, at I ikke kan få en aftale på plads om finansiering af så mange milliarder?

»Vi har ikke opgivet at finde en løsning. Det blev så ikke den her, men arbejdet fortsætter,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Ministeren vil ikke give et bud på, hvornår aftalerne om de to milliardafgifter ventes forhandlet på plads.