Minister erkender: Ingen ligestillingsplaner for iværksættere

Der kommer ikke bedre vilkår for iværksættere, der ønsker at stifte familie.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det stod klart, da regeringens plan om at skrotte barselsordningen for selvstændige tirsdag blev debatteret i Folketingets Ligestillingsudvalg, hvor beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skulle stå skoleret over for udvalget.

Det skriver Avisen.dk.

Her kom det frem, at regeringen ikke har planer om tiltag, der skal få flere kvinder til at springe ud som selvstændige.

Til gengæld lovede de skattelettelser og mindre administrativt bøvl for de selvstændige.

- Det skal være billigere og nemmere at starte virksomhed og skabe vækst, fastslog Troels Lund Poulsen flere gange under samrådet.

Han var mere optaget af de generelle rammevilkår for selvstændige, end hvordan regeringen kan rette op på skævheden i fordelen af mandlige og kvindelige iværksættere.

Lige nu er kun en tredjedel af de selvstændige kvinder, og ifølge Dansk Iværksætter Forening bliver kvinderne holdt tilbage af de ringe barselsvilkår, der er for selvstændige.

Det var også på det grundlag, at den tidligere regering indførte barselsudligningsordningen for selvstændige, der skulle få flere kvinder ind i branchen. Men ordningen har haft alvorlige opstartsvanskeligheder, siden den trådte i kraft tidligere på året.

En stor gruppe danskere modtog opkrævninger, selvom de ikke er selvstændige, men blot havde haft en b-indkomst i en periode. Det reelle antal af selvstændige viser sig at være langt mindre, og derfor vil bidraget til den fælles barselsordning være højere end først antaget. Og det får regeringen til at trække stikket.

- Vi dropper ordningen, fordi det ikke kan lade sig gøre. Den bliver for dyr og upopulær, lød det fra Jørn Neergaard Larsen under tirsdagens samråd.

Neergaard fremhævede, at kvindelige selvstændigt erhvervsdrivende i dag har ret til barselsdagpenge, hvilket giver dem en vis form for fleksibilitet.

Derudover pegede han, ligesom Troels Lund Poulsen, på at regeringen vil skabe bedre generelle rammevilkår for de selvstændige via skattelettelser. Men i forhold til at skabe bedre muligheder for at stifte familie som iværksætter lød det fra beskæftigelsesministeren:

- Jeg har ingen nye initiativer.

Kasper Roug, der er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og sidder med i ligestillingsudvalget, mener, at det er stærkt kritisabelt, at regeringen nedlægger barselsordningen i stedet for at få den til at fungere eller finde et alternativt tiltag.

- Regeringen mener åbenbart, at lavere skatter og mindre administrative byrder, vil skabe mere ligestilling i dette land. Det er vi meget uenige i, sagde Kasper Roug (S) efter samrådet til Avisen.dk.

Også i Håndværksrådet, der repræsenterer små- og mellemstore virksomheder, er man uforstående over for, at regeringen helt dropper barselsordningen i stedet for at tilpasse den.

- Ordningen kunne bidrage til at rette op på skævheden i iværksætterfaget, da det vil skabe tryghed for de unge iværksættere, der også ønsker at stifte familie. Så når regeringen dropper den, er det jo et tilbageskridt for ligestillingen, siger Frank Korsholm, der er chef for politisk afdeling i Håndværksrådet, til Avisen.dk.